NajPrzepis.pl Desery Kołacze Sernik Orzechowo - twarogowe ciasto naszych babć
Orzechowo - twarogowe ciasto naszych babć
Przepis Orzechowo - twarogowe ciasto naszych babć
Wypróbowałaś przepis?
Dodaj swoje zdjęcie i pochwal się
NajKasia    ·   23.5.2021

Orzechowo - twarogowe ciasto naszych babć

Moje dzieciństwo co prawda było już dość dawno temu, ale ciągle mam z tego okresu piękne wspomnienia w pamięci. Moja babcia z ogromną radością robiła to ciasto dla nas, dla dzieci, gdy przychodziliśmy na urodziny. Nigdzie nie smakowało nam ono bardziej niż u niej w domu. Ciasto nie jest wcale suche, jest fajnie wilgotne, a tej piance z białek na wierzchu po prostu nie można się oprzeć. Jak możesz zobaczyć też na zdjęciu dolne ciasto nasiąknęło wilgocią z twarogu i tak właśnie ma być. Spróbuj, niektórzy robią to ciasto też z polewą z żółtek, ale ja pozostaję wierna klasycznemu przepisowi i wybieram pianę.

Składniki

Ciasto:

250 g
mąki
250 g
mielonych orzechów
250 g
cukru pudru
200 g
masła
1 szt.
jajko
1/2 małego op.
proszku do pieczenia

Nadzienie:

1 kg
twarogu
150 g
cukru pudru
2 op.
cukru waniliowego
4 szt.
żółtek

Piana:

4 szt.
białek
100 g
cukru
Sposób przepisu
Drukuj
  1. Wszystkie składniki na ciasto wymieszaj w misce, aż otrzymasz ciasto, które nie będzie się kleić a następnie rozwałkuj je do wymiarów głębokiej blaszki.
  2. Włóż do wysmarowanej tłuszczem i posypanej mąką blaszki.
  3. Przygotuj nadzienie z twarogu, żółtek, cukru pudru i cukrów waniliowych. Wymieszaj (Możesz jeszcze ewentualnie dosłodzić do smaku.)
  4. Nadzienie równomiernie rozsmaruj na surowe rozwałkowane ciasto w blaszce.
  5. Piecz przez około 30 minut w temperaturze 170 stopni.
  6. Następnie ubij pianę z białek i cukru, którą nałóż na delikatnie upieczony twaróg i zapiecz. Piana po zapieczeniu jest delikatnie brązowawa. Pozostaw ciasto do ostygnięcia i pokrój na kawałki.
Komentarz do przepisu
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj
Dodaj komentarz