NajPrzepis.pl Desery Kołacze Owocowe ciasto bez pieczenia z twarogową pianką
Owocowe ciasto bez pieczenia z twarogową pianką
Przepis Owocowe ciasto bez pieczenia z twarogową pianką
Wypróbowałaś przepis?
Dodaj swoje zdjęcie i pochwal się
NajKasia    ·   6.5.2021

Owocowe ciasto bez pieczenia z twarogową pianką

Kolejny świetny przepis z mojej książki kucharskiej. Zastanawiałam się jak wykorzystać owoce z zamrażarki więc wymyśliłam to twarogowe ciasto bez pieczenia, które jest tak dobre, że możesz je od razu przygotować z podwójnej porcji składników. Na dno blaszki położyłam herbatniki aby ciasto było bardziej zwarte, ale to nie jest konieczne. To już Twoja decyzja. Możesz wziąć też biszkopty albo nie dawać nic, ale wtedy nie zapomnij aby na dno blaszki położyć folię spożywczą co pozwoli wyjąć ciasto aby je potem pokroić. Wierzchnia polewa jest przygotowana syropu i budyniu w proszku.

Składniki

Krem:

450 g
twaróg (delikatny)
200 g
kwaśna śmietana
1 op.
cukru waniliowego
1/2 kubka
cukru pudru
3 szt.
białek
1 kubek
cukru kryształ
50 ml
wody
20 g
żelatyny
150 ml
wody

Polewa:

1 op.
budyniu truskawkowego
200 ml
syropu owocowego (ja dałam truskawkowy)
200 ml
wody

Pozostałe:

herbatniki kakaowe (ilość według potrzeb)
drobne owoce według preferencji smakowych (truskawki, maliny, jeżyny, porzeczki, jagody)
Sposób przepisu
Drukuj
  1. Krem: Żelatynę zalej 150 ml wody i pozostaw na 1/2 godziny aby napęczniała. Kubek (250 ml) cukru kryształ daj do garnka, zalej 50 ml wody i stale powoli mieszając doprowadź do wrzenia.
  2. Białka ubij na sztywno. Wrzący roztwór z cukru wlej powoli delikatnym strumieniem do stale miksowanej piany z białek. Polecamy mikser ze stojakiem lub pomocnika (jeden miksuje, drugi wlewa wrzący roztwór cukru).
  3. Gorącą pianę jeszcze co najmniej 5 minut (możesz też dłużej) dobrze miksuj i odłóż do późniejszego użycia.
  4. Twaróg zmiksuj ze śmietaną, cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Napęczniałą żelatynę lekko podgrzej (nie gotuj!) i ciekłą letnią żelatynę zmiksuj z twarogową masą. Następnie już tylko ostrożnie, łyżką! wymieszaj przygotowane ubite białka z roztworem cukru.
  5. Herbatniki ułóż na dnie naczynia, aby przylegały do siebie. Na nich połóż owoce i zalej przygotowanym kremem.
  6. Na wierzch ciekłego kremu ułóż jeszcze owoce (to nie jest konieczne) i daj do lodówki aby ciasto zastygło.
  7. Polewa: Do garnka daj budyń truskawkowy i wymieszaj z syropem owocowym i wodą (uwaga na grudki). Stale mieszając ugotuj gęsty owocowy budyń, który cienką warstwą nalej na zastygnięty krem z owocami. Ciasto z polewą pozostaw do ostygnięcia, najlepiej aż do następnego dnia.

Mój blog: Recepty z mojej kuchyne

Komentarz do przepisu
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj
Dodaj komentarz