NajPrzepis.pl Pora dnia Obiad Pączki z dziurką
Pączki z dziurką
Przepis Pączki z dziurką
Wypróbowałaś przepis?
Dodaj swoje zdjęcie i pochwal się
NajKasia    ·   8.5.2021

Pączki z dziurką

Te pączki robię najczęściej wtedy, gdy chcę je potem dokądś przewieźć w puszce. Nie trzeba ich ozdabiać z wierzchu, podczas pieczenia robi się w środku bańka, do której za pomocą strzykawki lub rękawa cukierniczego wstrzykuję marmoladę lub nutellę. Niestety tym razem nie udało mi się znaleźć w domu rękawa cukierniczego więc ozdobiłam je na wierzchu, ale koniecznie wypróbuj to drugie rozwiązanie jeśli nie chcesz ich zdobić na wierzchu.

Składniki
250 ml
mleka
2 szt.
żółtka
2 łyżki
oleju
1 łyżeczka
soli
3 łyżki
cukru
100 g
mąki
350 g
mąki tortowej
3 łyżki
rumu
szczypta
skórki z cytryny
1 op.
cukru waniliowego
1/2 kostki
drożdży
olej do smażenia
marmolada do nadziewania lub do ozdoby
cukier puder do posypania
Sposób przepisu
Drukuj
  1. W misce przygotuj zaczyn. Trochę mleka podgrzej, dodaj drożdże i pozostaw na chwilę. Dodaj żółtka, olej i wszystkie inne składniki, których potrzebujesz do przygotowania ciasta.
  2. Z ciasta wyrób kulkę, zakryj ją ściereczką i pozostaw do wyrośnięcia. Gdy ciasto podwoi swoja objętość, przełóż je na stolnicę.
  3. Rozwałkuj na grubość około 1 cm i wykrawaj kółeczka. Pozostaw na stolnicy aby trochę wyrosło i możesz smażyć.
  4. Nie zapomnij dobrze rozgrzać oleju, aby nie wkładać pączków do zimnego oleju. Smaż z obu stron aż będą złociste. Po usmażeniu pączki pozostaw na ręczniku papierowym aby odsączyć nadmiar oleju.
  5. Za pomocą rękawa cukierniczego lub strzykawki nadziej pączki. Ja w domu nie miałam żadnego rękawa cukierniczego ani strzykawki więc dałam marmoladę na wierzch. W środku co prawda była dziurka ale to w niczym nie przeszkadza. Po wierzchu posyp je jeszcze cukrem pudrem.
Komentarz do przepisu
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj
Dodaj komentarz