NajPrzepis.pl Pasty do smarowania Pasztety Pasztet z wątróbek drobiowych z jabłkami
Pasztet z wątróbek drobiowych z jabłkami
Przepis Pasztet z wątróbek drobiowych z jabłkami
Wypróbowałaś przepis?
Dodaj swoje zdjęcie i pochwal się
NajKasia    ·   21.3.2021

Pasztet z wątróbek drobiowych z jabłkami

Zastanawiałam się, co zjeść na śniadanie. Masło, masło pomazankowe, pasta jajeczna, to w naszym domu klasyka, po którą sięgamy aby posmarować świeży chleb ale miałam ochotę na coś nowego, co sprawi przyjemność naszym kubkom smakowym. Mąż najbardziej lubi mięso, ja wolę warzywa ale na myśl o smacznym domowym pasztecie ciekła mi ślinka :) Wiesz co jesz, wiesz z czego jest pasztet zrobiony, bez żadnych dodatkowych E, bez konserwantów i ze świeżym masełkiem.

Składniki
500 g
wątróbki drobiowej
2 szt.
czerwonej cebuli
50 g
smalcu
do smaku
przyprawy do dziczyzny
1 szt.
jabłko
100 ml
śmietany
100 g
masła
do smaku
sól, pieprz
masło do zalania gotowego pasztetu
Sposób przepisu
Drukuj
  1. Na smalcu podsmaż na złoty kolor drobno pokrojoną cebulę.
  2. Podaj wymyte i wyczyszczone wątróbki i piecz dopóki cała ciecz nie odparuje. Dodaj drobno pokrojone jabłko, masło, śmietanę, przyprawę do dziczyzny oraz pieprz i podduś 5 minut.
  3. Pasztet zmiksuj na gładką masę, posól do smaku i wlej do odpowiednego naczynia.
  4. Zalej rozpuszczonym masłem i pozostaw do następnego dnia aby stężał.
Komentarz do przepisu
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj
Dodaj komentarz