NajPrzepis.pl Pasty do smarowania Pasztety Pasztet z wątróbki z przepisu od Nadii
Pasztet z wątróbki z przepisu od Nadii
Pasztet z wątróbki z przepisu od Nadii
Wypróbowałaś przepis?
Dodaj swoje zdjęcie i pochwal się
NajKasia    ·   26.12.2021

Pasztet z wątróbki z przepisu od Nadii

Domowy pasztet to domowy pasztet. Wątróbka z kurczaka, szalotka, czosnek, masło, smalec...

Składniki
500 g
schłodzonej wątróbki drobiowej
1 szt.
szalotka
1 ząbek
czosnku
1 łyżka
masła
1 łyżka
smalcu
szczypta
startej gałki muszkatołowej
4 gałązki
tymianku
250 g
masła (50 g pozostaw do użycia później)
150 ml
31% śmietany kremówki
2 łyżki
płatków z migdałów
2 łyżki
suszonych posiekanych borówek
świeżo mielony pieprz
sól
Sposób przepisu
Drukuj
  1. Wątróbki umyj, oczyść i osusz. Pokrój na mniejsze kawałki.
  2. Na smalcu i maśle zeszklij pokrojoną szalotkę i posiekany czosnek. Dodaj listki tymianku i poczekaj aż zacznie pachnieć.
  3. Dodaj wątróbkę i krótko podsmażaj przez 5 minut. Nie może być krwista, wewnątrz musi pozostać różowa. Dodaj sól, pieprz i gałkę muszkatołową. Zdejmij z ognia i pozostaw do ostygnięcia.
  4. Przełóż do miksera i dodaj 200 g całkowicie miękkiego masła. Zmiksuj na gładko. Ewentualnie jeszcze posól do smaku.  Dodaj migdały i żurawinę i wyrównaj w miseczkach.
  5. Resztę masła rozgrzej i pozostaw aby trochę ostygło. Masłem zalej wierzch pasztetu z wątróbek w każdej misce. Pozostaw w lodówce aby stężało. Podawaj na świeżej lub podpieczonej bagietce.

Dziękujemy za zgodę na udostępnienie przepisu od świetnej
kucharki - Naďa Indruchová

Źródło: Vaření s Tomem

Komentarz do przepisu
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj
Dodaj komentarz