NajPrzepis.pl Pora dnia Obiad Pieczona cukinia w sosie śmietanowym
Pieczona cukinia w sosie śmietanowym
Przepis Pieczona cukinia w sosie śmietanowym
Wypróbowałaś przepis?
Dodaj swoje zdjęcie i pochwal się
NajKasia    ·   1.6.2021

Pieczona cukinia w sosie śmietanowym

Jeśli zastanawiasz się co w tym sezonie robić z cukinii która już niedługo będzie w naszych ogrodach, to mamy dla Ciebie doskonały przepis jak najlepiej ją przygotować. Najczęściej cukinie grillujemy, opiekamy tylko na odrobince oleju z przyprawami do grilla, ewentualnie z innymi warzywami. Spróbuj przygotować luksusowy obiad bez mięsa, pieczoną cukinię w sosie śmietanowym z delikatnym czosnkowym smakiem.

10 min.
Przygotowanie
30 min.
Gotowanie
Składniki
3 szt.
mniejszej cukinii
50 g
masła
100 g
śmietany kremówki
2 szt.
jajek
do smaku
czosnek
sól, pieprz
Sposób przepisu
Drukuj
  1. Najlepiej użyć jak najmniejszej cukinii aby nie miała dużych pestek. Jeśli masz cukinię z ogrodu to nie musisz jej obierać, ale jeśli używasz cukinii ze sklepu to lepiej ją obrać.
  2. Pokrojoną w krążki cukinię daj do miski, posól i odstaw na chwilę aby puściła sok. Następnie odcedź sok.
  3. W drugiej misce utrzyj rozpuszczone masło, śmietanę, jajka, wyciśnięty czosnek i dodaj szczyptę soli oraz pieprzu.
  4. Przygotuj naczynie żaroodporne, do którego daj cukinię, zalej ją sosem śmietanowym a po wierzchu posyp przyprawami według własnych preferencji smakowych.
  5. Piecz we wcześniej nagrzanym piekarniku w temperaturze 200 stopni około pół godziny.
Komentarz do przepisu
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj
Dodaj komentarz