NajPrzepis.pl Mięso Mięso z kurczaka Pieczone nadziewane wytrybowane udka z kurczaka - przepis ze zdjęciami
Pieczone nadziewane wytrybowane udka z kurczaka - przepis ze zdjęciami
Pieczone nadziewane wytrybowane udka z kurczaka - przepis ze zdjęciami
Wypróbowałaś przepis?
Dodaj swoje zdjęcie i pochwal się
NajKasia    ·   13.1.2022

Pieczone nadziewane wytrybowane udka z kurczaka - przepis ze zdjęciami

Dzisiejszy świąteczny obiad był pod znakiem drobiu. Pieczone nadziewane wytrybowane udka z kurczaka. Na prawdę świetne danie. Jako dodatek wybrałam gotowane ziemniaki i warzywa z ogrodu.

Składniki

Podstawa:

5 szt.
udka z kurczaka
do smaku
sól
szczypta
pieprzu
szczypta
papryki czerwonej mielonej

Nadzienie:

2 szt.
starszych bułek
1 szt.
żółta papryka
1 szt.
pomidor
szczypta
soli
1 szt.
jajko
1 łyżka
smalcu

Dodatek:

gotowane ziemniaki
warzywa
Sposób przepisu
Drukuj
  1. Dostałam od koleżanki instrukcję, jak wytrybować udka z kurczaka bez uszkodzenia skóry. Dużą kość po prostu chwyciłam przez ściereczkę i wyłamałam, otwór, który powstał po wyłamaniu kości użyłam jako przestrzeń na nadzienie. Nie było problemu, żeby wyjąć mniejsze kości. Kości użyłam do wywaru, gotowałam rosół.
  2. Przygotowałam nadzienie. Bułki pokroiłam w kostkę, dodałam pokrojoną paprykę a z pomidorów użyłam tylko miąższ. Dodałam jajka, szczyptę soli i wymieszałam.
  3. Do otworu, gdzie była wielka kość włożyłam nadzienie. Wszystkie udka napełniłam i połączyłam wykałaczką, w taki sposób, że nałożyłam mięso z boków i połączyłam wykałaczka by nie było wolnej przestrzeni.
  4. Posoliła, popieprzyłam i posypałam szczyptą papryki. Podpiekłam na patelni ze wszystkich stron.
  5. Pod pokrywką podlałam odrobiną wody i pozostawiłam je, aby się dusiły na małym ogniu przez 30 minut. Na koniec odkryłam mięso i podpiekłam aby było chrupiące. Gdy było jeszcze gorące usunęła wykałaczki.
  6. Mięso wyłożyłam na ręczniki papierowe i pozostawiłam na 15 minut. Pokroiłam je w plastry. Ułożyłam na talerzu i życzę Wam smacznego.

Dziękujemy za zgodę na udostępnienie przepisu od świetnej 
kucharki - Izabelka

Komentarz do przepisu
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj
Dodaj komentarz