NajPrzepis.pl Mięso Mięso z indyka Piersi z indyka w cieście jabłkowym
Piersi z indyka w cieście jabłkowym
Przepis Piersi z indyka w cieście jabłkowym
Wypróbowałaś przepis?
Dodaj swoje zdjęcie i pochwal się
NajKasia    ·   21.3.2021

Piersi z indyka w cieście jabłkowym

Dziś wypróbowałam przepis na nowe danie, które okazało się być tak fantastyczne, że nie został ani jeden kawałeczek mięsa. Na początku byłam sceptyczna, co z tego może wyjść, jak to może smakować, ale ostatecznie okazało się, że było pyszne. Jeśli masz w domu jakieś jabłka, to koniecznie wypróbuj ten przepis.

60 min.
Przygotowanie
40 min.
Gotowanie
Składniki
1 kg
piersi z indyka
do smaku
sól, pieprz
20 ml
mleka
6 szt.
jajek
3 szt.
jabłek ze skórką
w razie potrzeby
smalec wieprzowy
na czubek noża
proszek do pieczenia
8 łyżek
mąki
Sposób przepisu
Drukuj
  1. Piersi z indyka pokrój na kotlety, delikatnie rozbij, posól oraz popieprz i pozostaw na trochę. W tym czasie przygotuj ciasto.
  2. Jabłka zetrzyj na tarce. Do miski daj całe jajka, sól, pieprz, na czubek noża proszek do pieczenia i wszystko to ubij razem. Dodaj mleko, mąkę i wymieszaj aż powstanie gęste ciasto. Na końcu dodaj starte jabłka. Ciasto powinno być raczej gęstsze aby nie spadało z mięsa. :).
  3. Na talerzu przygotuj mąkę, w której będziesz obtaczać kotlety. Jednocześnie od razu obtaczaj je w cieście i staraj się, aby było w nim jak najwięcej tartych jabłek.
  4. Teraz smaż kotlety na mniejszym ogniu, aby się dobrze podpiekły z jednej i z drugiej strony. Lepsze są czerwone jabłka, ponieważ ładnie je widać na mięsie. Do mięsa zrobiłam gotowane ziemniaki pokrojone w kostkę z pietruszką.
Komentarz do przepisu
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj
Dodaj komentarz