NajPrzepis.pl Mięso Mięso z kurczaka Piersi z kurczaka z warzywami zapiekane w piekarniku
Piersi z kurczaka z warzywami zapiekane w piekarniku
Przepis Piersi z kurczaka z warzywami zapiekane w piekarniku
Wypróbowałaś przepis?
Dodaj swoje zdjęcie i pochwal się
NajKasia    ·   29.3.2021

Piersi z kurczaka z warzywami zapiekane w piekarniku

Hmmm. Dzisiejszy obiad wygląda naprawdę luksusowo!

Składniki

Na trzy porcje:

3 szt.
piersi z kurczaka (bez kości i skóry)
3 plasterki
boczku
300 g
szpinaku baby
1 szt.
młoda cukinia
300 g
pomidorków daktylowych lub cherry
4 ząbki
czosnku
200 g
mozzarella
1 łyżka
octu balsamicznego z Modeny
1 łyżka
cukru trzcinowego
1 łyżeczka
przyprawy chilli steak
do smaku
sól, pieprz
1 łyżeczka
ziół prowansalskich
1 łyżeczka
suszonej bazylii
1/2 łyżeczki
tymianku
1 łyżka
oleju
2 łyżki
masła
trochę wody do podlania
Sposób przepisu
Drukuj
  1. W mięsie zrób otwór ostrym nożem i włóż do środka boczek. Mięso przypraw przyprawą chilli steak. Na patelni rozgrzej olej i opiecz mięso z każdej strony 10 minut.
  2. Następnie odłóż je do naczynia, w którym będziesz je zapiekać. Do tłuszczu, na którym smażyłaś mięso daj posiekany czosnek, pokrojoną w kostkę cukinię oraz pomidorki. Dodaj przyprawy, sól, pieprz, cukier i ocet balsamiczny. Podsmażaj około 10 minut.
  3. Szpinak na sitku przelej wrzącą wodą a następnie schłodź lodowatą. Pozostaw do odcieknięcia. Na podpieczonym mięsie połóż odciśnięty szpinak, warzywa i pokrojoną w plastry mozzarellę.
  4. Resztę warzyw rozłóż dookoła mięsa, podle niewielką ilością (100 ml) wody i zapiekaj w piekarniku w temperaturze 180 stopni przez 30 minut. Bezpośrednio przed końcem dodaj masło i wyłącz piekarnik. Podawaj np. z ryżem.

Autor: Naďa I. (Rebeka)

Komentarz do przepisu
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj
Dodaj komentarz