NajPrzepis.pl Świąteczne wypieki Boże Narodzenie Ciasteczka na Boże Narodzenie Ciasteczka budyniowe Pistacjowe ciasteczka świąteczne
Pistacjowe ciasteczka świąteczne
Przepis Pistacjowe ciasteczka świąteczne
NajKasia    ·   19.12.2020

Pistacjowe ciasteczka świąteczne

Pyszne kruche ciasteczka świąteczne. Do ciasta dodaje się budyń pistacjowy, który dodaje ciastu delikatności i kruchości. Przełożyłam je nutellą, ale równie dobrze możesz ją zastąpić swoim ulubionym kremem, na przykład ubijając mleko skondensowane z masłem lub z budyniem waniliowym. Są bardzo smaczne, gorąco polecam.

Składniki

Ciastka:

200 g
mąki tortowej
3 op.
budyniu pistacjowego
125 g
tłuszczu
125 g
cukru pudru
1 szt.
jajko

Krem:

Nutella

Polewa:

100 g
czekolady do gotowania
50 g
margaryny
- rozpuść w kąpieli wodnej
Sposób przepisu
Drukuj
  1. Ze wszystkich składników wyrób ciasto i pozostaw aby odstało do drugiego dnia.
  2. Rozwałkuj ciasto, wykrój kółeczka i upiecz. 
  3. Piecz w 180 stopniach aż osiągną złoty kolor. Ciasto jest kruche więc pracuj ostrożnie.
  4. Po wystygnięciu sklej kółeczka nutellą.
  5. Połowę kółeczka zanurz w polewie czekoladowej. 
  6. Polewa:
    Rozpuść czekoladę z margaryną w kąpieli wodnej.
  7. Ozdób według własnej fantazji.
Komentarz do przepisu
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj
Dodaj komentarz