NajPrzepis.pl Mięso Mięso wieprzowe Placki ziemniaczane z gulaszem
Placki ziemniaczane z gulaszem
Przepis Placki ziemniaczane z gulaszem
NajKasia    ·   1.5.2021

Placki ziemniaczane z gulaszem

Pomysł na jutrzejszy obiad od Nadi :)

Składniki

Na gulasz:

500 g
mięsa z szynki wieprzowej
1 szt.
czerwona cebula
pęczek
cebuli dymki (tylko biała część)
1 szt.
czerwona papryka
1 szt.
papryczka peperoni (mi nie udało się kupić dodałam chilli w proszku)
300 g
leczo w słoiku
1 szt.
ogórek kiszony
2 łyżki
sos Worcestershirey (Heinz)
4 łyżki
dobrej jakości ketchupu
sól, pieprz
2 ząbki
czosnku
2 łyżki
oleju
tłuszcz na patelnię

Na placki ziemniaczane:

2 szt.
dużych ziemniaków
3 ząbki
czosnku
2 szt.
jajek
1 łyżka
suszonego majeranku
sól, pieprz
4 - 5 łyżek
bułki tartej
tłuszcz do smażenia
Sposób przepisu
Drukuj
  1. Mięso pokrój w paseczki, posól, popieprz, pokrop sosem sos Worcestershire, dodaj olej.
  2. Jeśli nie masz świeżej papryczki peperoni dodaj chili w proszku (ilość w zależności od preferencji smakowych). Obraną cebulę pokrój na półksiężyce. Paprykę pozbawioną gniazd nasiennych pokrój w paski.
  3. Papryczkę peperoni pozbaw gniazda nasiennego i drobno pokrój. Ogórka pokrój w kostkę i dodaj do leczo.
  4. Na patelni (idealnie w woku) rozgrzej tłuszcz (smalec lub olej), dodaj zamarynowane mięso pokrojone w paski i prędko podsmaż około 5 minut. Dodaj cebulę, papryczkę peperoni, pokrojony w płatki czosnek i paprykę i ponownie 5 minut podsmażaj i mieszaj. Następnie dodaj lecz oraz ketchup i krótko podgrzej. W razie potrzeby dopraw do smaku solą.
  5. Jednego ziemniaka zetrzyj na tarce na dużych oczkach, drugiego na małych. Dodaj wszystkie składniki i wymieszaj. Na rozgrzanym tłuszczu (smalec, olej) smaż z obu stron aż będą złociste.

Autor: Naďa I. (Rebeka)

Komentarz do przepisu
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj
Dodaj komentarz