NajPrzepis.pl Torty Słodkie torty Płaczący tort
Płaczący tort
Przepis Płaczący tort
NajKasia    ·   19.3.2022

Płaczący tort

Znasz płaczący tort? Wbrew nazwie jest wspaniały. Cudownie wilgotny i kremowy. Po prostu musisz spróbować.

35 min.
Przygotowanie
15 min.
Gotowanie
Składniki

Ciasto:

140 g
mąki
80 g
cukru
60 ml
oleju
10 g
kakao
60 ml
mleka
2 szt.
jajek
1 szt.
proszku do pieczenia
1 szt.
cukru waniliowego

Do pomoczenia:

80 ml
mleka
1 łyżka
kakao

Krem:

400 ml
śmietany kremówki
250 g
mascarpone
80 g
cukru
2 szt.
cukru waniliowego

Polewa:

200 ml
śmietany kremówki
100 g
gorzkiej czekolady
Sposób przepisu
Drukuj
  1. Jajka z cukrem zmiksuj do osiągnięcia pianki. Dodaj mleko i olej. Na koniec posyp mąką wymieszaną z kakao, proszkiem do pieczenia i cukrem waniliowym. Ciasto wlej do formy wyłożonej papierem do pieczenia o średnicy 26 cm.
  2. Piecz w temperaturze 180°C przez około 15 minut.
  3. W gorącym mleku rozpuść kakao i polej nim biszkopt. Pozostaw do ostygnięcia.
  4. Na krem ubij śmietanę kremówkę i wymieszaj z mascarpone i cukrem. Nałóż na spód z ciasta i odłóż do lodówki.
  5. W międzyczasie przygotuj polewę dając do gorącej śmietany połamaną czekoladę i mieszając aż się rozpuści.
  6. Polej tort i pozostaw co najmniej na 4 godziny aby stężał w lodówce.
Komentarz do przepisu
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj
Dodaj komentarz