NajPrzepis.pl Desery Kołacze Podwójne ciasto monte z pyszną mleczną czekoladą
Podwójne ciasto monte z pyszną mleczną czekoladą
Przepis Podwójne ciasto monte z pyszną mleczną czekoladą
Wypróbowałaś przepis?
Dodaj swoje zdjęcie i pochwal się
NajKasia    ·   17.9.2021

Podwójne ciasto monte z pyszną mleczną czekoladą

Na pewno znasz ciasto monte, które kilka lat temu było hitem przepisów w internecie. Ja wypróbowałam nowy zagraniczny przepis, który trochę zmodyfikowałam i dzięki temu powstał świetny słodki deser dla dzieci.

35 min.
Przygotowanie
10 min.
Gotowanie
Składniki

Korpus:

6 szt.
jajek
6 łyżek
cukru kryształ
6 łyżek
mąki
1 małe op.
proszku do pieczenia
4 łyżki
kakao
6 łyżek
ciepłej wody

Krem:

1 l
mleka
100 g
skrobi
60 g
cukru kryształ
100 g
białej czekolady
200 g
masła

Polewa:

200 g
mlecznej czekolady
5 łyżek
mleka
150 g
maslo
Sposób przepisu
Drukuj
  1. Żółtka oddziel od białek. Żółtka zmiksuj z cukrem do osiągnięcia jasnej pianki. Dodaj wodę i jeszcze krótko miksuj. Dodaj mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao. Na końcu lekko wymieszaj z pianą z białek.
  2. Ciasto rozsmaruj na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w temperaturze 180°C przez około 10 minut. Sprawdź wykałaczką czy jest dobrze upieczone.
  3. Na krem wymieszaj 200 ml mleka, skrobię i cukier. Zagotuj 800 ml mleka. Dodaj do tego mleko ze skrobią i cukrem i gotuj aż zgęstnieje. Potem dodaj białą czekoladę.
  4. Masło zmiksuj i stopniowo dodawaj ostygniętą mieszankę z białą czekoladą.
  5. Na polewę rozpuść w kąpieli wodnej czekoladę mleczną, mleko i masło.
  6. Ostygnięty korpus przetnij na pół. Pierwszą połowę posmaruj kremem i polej polewą. Przykryj drugą połową korpusu, posmaruj resztą kremu i polej resztą polewy. Schłodź w lodówce.
Komentarz do przepisu
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj
Dodaj komentarz