NajPrzepis.pl Mięso Mięso wołowe Policzki wołowe na piwie
Policzki wołowe na piwie
Przepis Policzki wołowe na piwie
Wypróbowałaś przepis?
Dodaj swoje zdjęcie i pochwal się
NajKasia    ·   17.4.2021

Policzki wołowe na piwie

Danie główne dla smakoszy. Policzki wołowe na piwie.

Składniki

Składniki:

około 1,5 kilo
policzków wołowych
3 szt.
cebuli
4 ząbki
czosnku
0,5 l
ciemnego piwa
1 szt.
papryczka chili
kubeczek
włoszczyzny pokrojonej w kostkę
około 50 g
boczku
2 łyżki
smalcu
2 szt.
pieczarek (nie muszą być)
trochę
chleba do zagęszczenia
kilka ziarenek
ziela angielskiego
kilka ziarenek
pieprzu
2 szt.
listków laurowych
2 łyżki
musztardy dijon
Sposób przepisu
Drukuj
  1. Mięso oczyść i pokrój na kawałki. W większym rondlu rozpuść smalec. Podpiecz na nim kawałki mięsa.
  2. Po około 10 ti minutach wyjmij mięso i odłóż na bok. Do garnka dodaj jeszcze trochę smalcu i podsmaż na nim cebulkę aż będzie złocista.
  3. Następnie dodaj pokrojony w kostkę boczek oraz grubo pokrojony czosnek. Po chwili dodaj warzywa i podsmażaj przez kolejne około 6 minut.
  4. Następnie włóż mięso z powrotem do garną razem z sosem z mięsa, dodaj musztardę i podlej to piwem. Dodaj przyprawy i duś pod pokrywką aż mięso będzie miękkie. W razie potrzeby podlewaj wywarem. Zależy od Ciebie czy chcesz mieć mniej czy więcej sosu. Jeśli bardziej podlejesz wywarem to trzeba sos zagęścić chlebem. W przeciwnym wypadku nie trzeba zagęszczać.
  5. Na końcu gotowania dodaj kilka gałązek majeranku i pokrojoną papryczkę chili. Podawaj najlepiej z knedlikiem ziemniaczanym. Ja trochę się zabawiłam i zrobiłam do tego nadziewane krokiety ziemniaczane.

Źródło: Vaření a pečení s láskou

Komentarz do przepisu
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj
Dodaj komentarz