NajPrzepis.pl Desery Rolady Słodkie rolady Ponczowa rolada z polewą cukrową
Ponczowa rolada z polewą cukrową
Przepis Ponczowa rolada z polewą cukrową
NajKasia    ·   30.6.2021

Ponczowa rolada z polewą cukrową

Fantastyczna rolada, którą lubi chyba każdy. Ciasto ponczowe da się zmienić w roladę. Ja po raz pierwszy spróbowałam to zrobić mniej więcej rok temu bo wcześniej nie miałam pojęcia że ciasto ponczowe może tak wyglądać. Jeśli się spieszę to zawsze robię właśnie tę roladę, klasycznego ciasta ponczowego nie robię już właściwie wcale.

20 min.
Przygotowanie
16 min.
Gotowanie
Składniki

1. płat:

6 szt.
jajek
6 łyżek
cukru
6 łyżek
mąki

2. płat:

4 szt.
jajek
4 łyżki
cukru
4 łyżki
mąki

Roztwór ponczowy:

1/2 kubka
wody
1/2 kubka
cukru pudru
rum do smaku
czerwony barwnik spożywczy

Polewa:

300 g
cukru pudru
3 łyżki
gorącej wody
3 łyżki
rumu

Ponadto potrzebujemy:

marmoladę porzeczkową
polewę czekoladową
Sposób przepisu
Drukuj
  1. Białka ubij z cukrem na sztywną pianę, potem zmiksuj z tym żółtka a na końcu ostrożnie wymieszaj mąkę. Ciasto rozsmaruj na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i upiecz. Ja piekę w temperaturze 200 stopni przez około 8 minut, płat musi zostać elastyczny, aby dobrze się go zwijało.
  2. Roztwór ponczowy - 1/2 kubka wody, 1/2 kubka cukru pudru - zagrzej dopóki cukier się nie rozpuści, dodaj rum do smaku i czerwony barwnik spożywczy.
  3. Polewa: wymieszaj razem wszystkie składniki.
  4. Natychmiast po upieczeniu spodów posmaruj 1. płat marmoladą porzeczkową, przykryj 2. płatem, który posmaruj przygotowanym roztworem ponczowym a potem również marmoladą porzeczkową i zwiń w roladę. Następnie roladę posmaruj polewą i pozostaw w lodówce aby stężała.
  5. Na końcu rozgrzej polewę czekoladową i ozdób nią roladę.
Komentarz do przepisu
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj
Dodaj komentarz