NajPrzepis.pl Ciasta Ciasto parzone Porządne waniliowe ptysie z ciasta parzonego
Porządne waniliowe ptysie z ciasta parzonego
Przepis Porządne waniliowe ptysie z ciasta parzonego
NajKasia    ·   11.10.2021

Porządne waniliowe ptysie z ciasta parzonego

Większość kobiet boi się ciasta parzonego i ja również dawniej bałam się je robić, ale spróbowałam i udało się! Nie jest to wcale takie trudne jak się na początku wydaje. Każdy chwalił te ptysie i dlatego następnym razem też się odważę je zrobić :)

Składniki
3 szt.
jajek
160 ml
wody
50 ml
oleju
110 g
mąki
szczypta soli

Krem:

400 ml
mleka
1 i 1/2 op.
budyniu waniliowego
4 łyżki
cukru pudru
1 laska
wanilii
125 g
masła
200 ml
śmietany kremówki
polewa czekoladowa
Sposób przepisu
Drukuj
  1. Do mniejszego garnka daj wodę, szczyptę soli i olej. Na delikatnym ogniu doprowadź do wrzenia i dodaj przesianą mąkę - stale mieszaj, aby nie zrobiły się grudki. Nie polecam mieszania drewnianą łyżką, lepiej nada się rózga. Mieszaj na małym ogniu dopóki z masy nie powstanie kulka, która oddziela się od ścian garnka. Odstaw i pozostaw aby trochę ostygło.
  2. Do delikatnie ostygniętej masy dodawaj jedno jajko za drugim. Po każdym dodanym jajku miksuj masę mikserem. Gdy ciasto jest gotowe przełóż je do rękawa cukierniczego i na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia strzykaj kółeczka. Ja strzykałam dwie warstwy, aby ptysie były większe ale równie dobrze wystarczy jedna warstwa.
  3. Piecz w temperaturze 200 stopni aż będą złociste. W trakcie pieczenia nie otwieraj piekarnika, w przeciwnym razie ptysie opadną. Gdy ptysie są już złociste wyłącz piekarnik i lekko uchyl drzwiczki (możesz podłożyć pod drzwiczki piekarnika drewnianą łyżkę jeśli nie masz opcji uchylenia ich) i pozostaw aby ptysie ostygły w piekarniku. Dzięki temu nie opadną i będą pięknie wysokie.
  4. Gdy ptysie stygną w piekarniku przygotuj krem. Klasycznie ugotuj budyń w osłodzonym mleku, dodaj wnętrze laski wanilii. Ugotowany budyń odstaw aby delikatnie ostygł i dodaj 125 g masła. Mieszając rozpuść masło w delikatnie ostygniętej masie i pozostaw do całkowitego ostygnięcia.
  5. Śmietanę ubij na sztywno a czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej.
  6. Ostygnięte ptysie przekrój na pół i rękawem cukierniczym nakładaj krem waniliowy i bitą śmietanę. Wierzchnią część ptysiów zanurzaj w czekoladzie i zakrywaj bitą śmietanę.
Komentarz do przepisu
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj
Dodaj komentarz