NajPrzepis.pl Desery Kołacze Postrzępione ciasteczka
Postrzępione ciasteczka
Przepis Postrzępione ciasteczka
Wypróbowałaś przepis?
Dodaj swoje zdjęcie i pochwal się
NajKasia    ·   16.9.2021

Postrzępione ciasteczka

20 min.
Przygotowanie
15 min.
Gotowanie
Składniki

Na ciasto

130 g
zmiksowanych płatków owsianych
70 g
pełnoziarnistej mąki pszennej
50 g
mąki
70 g
orzechów mielonych lub rozgniecionych
50 g
cukru trzcinowego lub brązowego
160 g
masła
3 łyżki
kakao
1 szt.
jajko
0,5 małego op.
proszku do pieczenia
100 g
miodu
100 g
rodzynek
50 g
amarantusa
1 szt.
starta skórka z bio cytryny

Na nadzienie

około 5 łyżek
marmolady
Sposób przepisu
Drukuj
  1. Wymieszaj wszystkie składniki w wielkiej misce i zrób z nich lepiące się ciasto. Możesz na chwilę je odstawić.
  2. Oddzielaj kawałki, z których w wilgotnych dłoniach formuj kuleczki. Z tej ilości zrobiłam około 40 szt.
  3. Dłonią zanurzoną w mące lekko rozgnieć każdą kuleczkę. Możesz w niej też zrobić dołek za pomocą korka zanurzonego w mace i włożyć do niego troszkę marmolady.
  4. Oczywiście można robić z różnymi zamiennikami i dodatkami smakowymi. Np. część mąki zastąpić wiórkami kokosowymi albo dodać do ciasta cynamon, cukier waniliowy itp.
Komentarz do przepisu
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj
Dodaj komentarz