NajPrzepis.pl Desery Kołacze Sernik Prawdziwie śmietankowe ciasto z kawałkami mandarynek i mandarynkową galaretką
Prawdziwie śmietankowe ciasto z kawałkami mandarynek i mandarynkową galaretką
Przepis Prawdziwie śmietankowe ciasto z kawałkami mandarynek i mandarynkową galaretką
Wypróbowałaś przepis?
Dodaj swoje zdjęcie i pochwal się
NajKasia    ·   16.5.2022

Prawdziwie śmietankowe ciasto z kawałkami mandarynek i mandarynkową galaretką

Istnieje niesamowicie dużo deserów owocowych z galaretką, Mój ulubiony to ten a muszę Wam powiedzieć, że wypróbowałam już sporo różnych przepisów. Wydaje mi się, że ten jest najlepszy pod względem składników i najsmaczniejszy.

35 min.
Przygotowanie
15 min.
Gotowanie
Składniki

Ciasto:

5 szt.
jajek
100 g
cukru pudru
5 łyżek
ciepłej wody
150 g
mąki
1/2 małego op.
proszku do pieczenia

Nadzienie śmietankowe:

500 g
kwaśnej smietany
200 ml
śmietany kremówki
90 g
cukru pudru
1 szt.
cukru waniliowego

Galaretka:

2 puszki
mandarynek w syropie
1 szt.
budyń waniliowy
1 szt.
cukier waniliowy
50 g
cukier kryształ
odlany syrop z puszki uzupełnić do 500 ml
wodą
Sposób przepisu
Drukuj
  1. Żółtka zmiksuj z cukrem do osiągnięcia piany, Stopniowo dodawaj wodę i miksuj na gęstą pianę. Później miksując na małych obrotach dodaj mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.
  2. Z białek ubij sztywną pianę i powoli wymieszaj ją z ciastem - już tylko ręcznie. Ciasto wylej na wysmarowaną tłuszczem i wysypaną mąką blaszkę, rozsmaruj aż do krawędzi i piecz w piekarniku rozgrzanym do temperatury 200 stopni przez około 15 minut.
  3. Kwaśną śmietanę wymieszaj z cukrem pudrem i cukrem waniliowym. W drugiej misce zmiksuj 200 ml śmietany kremówki na sztywną pianę i dodaj do posłodzonej kwaśnej śmietany - teraz wymieszaj już tylko ręcznie, rózgą. Powstałą masą posmaruj ostygnięty biszkopt. Ułóż na niej odcedzone mandarynki.
  4. Sok z mandarynek w syropie uzupełnij wodą aby otrzymać 500 ml. Dodaj cukier, budyń i ugotuj galaretkę budyniową. Pozostaw aby trochę ostygła i łyżka po łyżce wylewaj na ciasto. Galaretkę nalewaj powoli, aby nie wymieszała się ze śmietaną. Pozostaw w lodówce aby stężało i krój na kawałki.
Komentarz do przepisu
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj
Dodaj komentarz