NajPrzepis.pl Desery Najlepsze desery Kopiec kreta Prawdziwy kopiec kreta - to nie jest półprodukt z torebki
Prawdziwy kopiec kreta - to nie jest półprodukt z torebki
Przepis Prawdziwy kopiec kreta - to nie jest półprodukt z torebki
Wypróbowałaś przepis?
Dodaj swoje zdjęcie i pochwal się
NajKasia    ·   17.2.2021

Prawdziwy kopiec kreta - to nie jest półprodukt z torebki

Prawdziwy kopiec kreta. To nie jest półprodukt z torebki tylko pyszne domowe ciasto do kawy. Moje dzieci uwielbiają ciasta z bananami. Ja nie jestem aż tak wielką fanką tego deseru, ale też chętnie zjem kawałek.

45 min.
Przygotowanie
25 min.
Gotowanie
Składniki

Ciasto:

4 szt.
jajek
180 g
cukru
200 ml
oleju
200 ml
mleka
380 g
mąki tortowej
4 łyżki
kakao
1 małe op.
proszku do pieczenia

Krem:

1 op.
budyniu waniliowego
500 ml
mleka
1 op.
cukru waniliowego
4 łyżki
cukru
2 kubeczki
kwaśnej śmietany
1 kubeczek
śmietany kremówki
1 kubeczek
twarogu
100 g
gorzkiej czekolady
5 szt.
bananów
Sposób przepisu
Drukuj
  1. Najpierw przygotuj ciasto. Żółtka oddziel od białek - żółtka ubij z cukrem do osiągnięcia pianki, dodaj olej i mleko a na koniec mąkę wymieszaną z kakao i proszkiem do pieczenia a następnie jeszcze pianę z białek.
  2. Przygotowane ciasto wyłóż na posmarowaną tłuszczem i posypaną mąką blaszkę, wygładź i włóż do piekarnika. Piecz w temperaturze 180 stopni przez około 25 minut. Po upieczeniu pozostaw do ostygnięcia i wierzch ostrożnie przekrój. Odcięty kawałek odłóż do miski.
  3. Ugotuj budyń waniliowy w posłodzonym mleku. Pozostaw do ostygnięcia. Śmietanę kremówkę ubij na sztywno, dodaj kwaśną śmietanę i chłodny budyń. Dodaj startą na tarce czekoladę i wymieszaj.
  4. Ciasto posmaruj odrobiną kremu, ułóż pokrojone banany a na nie warstwę pozostałego kremu.
  5. Wierzch posyp pokruszonym ciastem, które odłożyłaś na bok. Włóż ciasto do lodówki aby stężało.
Komentarz do przepisu
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj
Dodaj komentarz