NajPrzepis.pl Desery Kołacze Proste czekoladowo-budyniowe ciasto według starego przepisu
Proste czekoladowo-budyniowe ciasto według starego przepisu
Proste czekoladowo-budyniowe ciasto według starego przepisu
Wypróbowałaś przepis?
Dodaj swoje zdjęcie i pochwal się
NajKasia    ·   16.9.2021

Proste czekoladowo-budyniowe ciasto według starego przepisu

Ciasto było pyszne a krem mogłabym jeść nawet sam. Równie dobrze można by go użyć jako składnika jakiegoś deseru z biszkoptami w pucharkach typu tiramisu.

35 min.
Przygotowanie
15 min.
Gotowanie
Składniki

Korpus:

4 szt.
jajek
1 szt.
cukru waniliowego
200 g
cukru
100 ml
oleju
190 g
mąki
2 łyżki
kakao
1 małe op.
proszku do pieczenia

Krem:

2 szt.
jajek
200 g
cukru
1 szt.
budyniu waniliowego
3 łyżki
mąki
500 ml
mleka
200 ml
śmietany kremówki
150
masła

Polewa czekoladowa:

100 g
czekolady
30 g
masła
25 ml
mleka
Sposób przepisu
Drukuj
  1. Najpierw przygotuj krem. Jajka zmiksuj z cukrem waniliowym i z cukrem. Dodaj budyń waniliowy i mąkę. Polej mleko i wymieszaj aż będzie gładkie. Gotuj aż zgęstnieje.
  2. Ugotowany budyń przełóż do miski i przykryj folią, aby się nie zrobiła skórka.
  3. Na korpus ubij jajka z cukrem waniliowym i z cukrem. Dodaj olej i przesianą mąkę z kakao i proszkiem do pieczenia.
  4. Ciasto wlej do formy wyłożonej papierem do pieczenia i piecz w temperaturze 170 ° C przez około 15 minut. Sprawdź wykałaczką, czy jest upieczone.
  5. Ostygnięty budyń zmiksuj z masłem. Dodaj ubitą śmietanę i delikatnie połącz razem.
  6. Korpus przekrój na pół. Jedną połowę włóż z powrotem do formy, nawilż mlekiem i posmaruj połową kremu. Daj drugą połowę korpusu i równie nałóż na nią krem.
  7. Na polewę rozpuść czekoladę w kąpieli wodnej razem z masłem i mlekiem. Polej nią ciasto. Pozostaw aby stężało w lodówce, najlepiej do następnego dnia.
Komentarz do przepisu
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj
Dodaj komentarz