NajPrzepis.pl Proste, smaczne i orzeźwiające ciasto mandarynkowe
Proste, smaczne i orzeźwiające ciasto mandarynkowe
Przepis Proste, smaczne i orzeźwiające ciasto mandarynkowe
Wypróbowałaś przepis?
Dodaj swoje zdjęcie i pochwal się
NajKasia    ·   2.7.2021

Proste, smaczne i orzeźwiające ciasto mandarynkowe

Wczoraj upiekłam orzeźwiające ciasto i pomyślałam że szkoda, że nie zrobiłam zdjęć bo mogłabym dać na nie przepis. Ale potem zajrzałam do telefonu i okazało się że mam te zdjęcia. To już chyba starość, bo coraz częściej mi się zdarza że coś piekę, robię zdjęcia i natychmiast zapominam że zrobiłam zdjęcia :D Doskonałe, orzeźwiające a dodatkowo z galaretką więc mogę śmiało powiedzieć, że nie można się mu oprzeć :)

50 min.
Przygotowanie
20 min.
Gotowanie
Składniki

Ciasto:

4 szt.
jajek
120 g
cukru
1 opakowanie
cukru waniliowego
1 łyżeczka
skórki z cytryny
120 g
mąki
1 łyżeczka
proszku do pieczenia

Nadzienie:

2 opakowania.
mandarynek w puszce (waga 314 g)
1 kubeczek
śmietany kremówki
2 kubeczki
śmietany (im gęstsza, tym lepsza)
2 łyżki
cukru

Galaretka:

2 op.
budyniu waniliowego
sok z obu puszek mandarynek uzupełniony wodą do pojemności 750 ml
2 łyżki
cukru
Sposób przepisu
Drukuj
  1. Przygotowanie ciasta:
    Do miski wbij jajka, dodaj cukier i cukier waniliowy. Mikserem elektrycznym miksuj najpierw ze średnią prędkością a potem na najwyższych obrotach aby uzyskać prawie białą masę ubitą na piankę (cukier się całkowicie rozpuści).
  2. Zmniejsz prędkość miksera do średnich obrotów. Do przygotowanej piany łyżka po łyżce dodawaj przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i skórką z cytryny. 
  3. Piekarnik rozgrzej do temperatury 180 °C. Ciasto wlej na blaszkę z wyższymi brzegami wyłożoną papierem do pieczenia i piecz przez około 20 minut.
  4. Przygotowanie nadzienia:
    Ubij śmietanę kremówkę, aby była sztywna. Następnie ostrożnie wymieszaj ze zwykłą śmietaną i tę mieszankę wymieszaj z odcedzonymi owocami i cukrem. Powstałe nadzienie równomiernie rozprowadź na ostygniętym spodzie i pozostaw w zimnym miejscu aby trochę stężała. W tym czasie przygotuj owocową galaretkę. 
  5. Przygotowanie galaretki:
    Do soku z obu puszek dolej wody aby otrzymać 750 ml cieczy. Dodaj cukier i budyń waniliowy w proszku. Dokładnie wymieszaj i zagotuj - w efekcie powinnaś otrzymać gładki krem. 
  6. Gdy galaretka trochę ostygnie nalej ją na nadzienie i daj w chłodne miejsce aby stężała.
Komentarz do przepisu
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj
Dodaj komentarz