NajPrzepis.pl Prosty sypany makowiec
Prosty sypany makowiec
Przepis Prosty sypany makowiec
Wypróbowałaś przepis?
Dodaj swoje zdjęcie i pochwal się
NajKasia    ·   24.4.2021

Prosty sypany makowiec

Makowiec zawsze się udaje. Jeden z moich ulubionych przepisów na makową roladę. Nadzienia nie trzeba gotować, wystarczy je dać na ciasto i gotowe.

Składniki

Ciasto:

500 g
mąki
40 g
drożdży
300 ml
mleka
60 g
cukru
80 ml
oleju

Nadzienie:

250 g
maku
250 g
cukru
trochę
oleju
Sposób przepisu
Drukuj
  1. Do dużej miski daj mąkę, w środku zrób zagłębienie, nalej ciepłego mleka, dodaj cukier, drożdże i pozostaw na chwilę, Powstanie zaczyn z którego wyrób ciasto i pozostaw je do wyrośnięcia.
  2. Wyrośnięte ciasto podziel na dwie połowy. Każdy płat rozwałkuj, posyp nadzieniem z maku (tylko wymieszaj mak z cukrem). Polej cukrem. Ciasto z roladą zroluj aby otrzymać roladę.
  3. Rolady przełóż na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i piecz we wcześniej nagrzanym piekarniku. Jeszcze przed pieczeniem nie zapomnij ponakłuwać rolad widelcem lub wykałaczką, aby w trakcie pieczenia nie popękały. Pozostaw do wyrośnięcia jeszcze na około 15 minut.
  4. Piecz we wcześniej nagrzanym piekarniku w temperaturze 180 stopni do osiągnięcia złotego koloru.
  5. Przed podaniem możesz posypać po wierzchu cukrem pudrem.
Komentarz do przepisu
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj
Dodaj komentarz