NajPrzepis.pl Desery Najlepsze desery Cheesecake Cheesecake bez pieczenia Prosty twarogowy tort z morelami "Słoneczne pozdrowienia"
Prosty twarogowy tort z morelami "Słoneczne pozdrowienia"
Przepis Prosty twarogowy tort z morelami "Słoneczne pozdrowienia"
Wypróbowałaś przepis?
Dodaj swoje zdjęcie i pochwal się
NajKasia    ·   23.5.2021

Prosty twarogowy tort z morelami "Słoneczne pozdrowienia"

Fantastyczny morelowo twarogowy deser. Upiekłam podstawowe ciasto tortowe, ale jeśli nie masz na to czasu to równie dobrze możesz wybrać wersje bez pieczenia - herbatniki z masłem i osiągniesz w ten sposób smaczny cheesecake, który jest gotowy w kilka minut. Koniecznie spróbuj.

55 min.
Przygotowanie
20 min.
Gotowanie
Składniki

Ciasto:

2 szt.
jajek
50 g
mąki
40 g
cukru kryształ
szczypta
soli

Krem:

1 puszka - 850 g (konserwa)
moreli
300 ml
śmietany kremówki
300 g
twarogu
180 g
cukru kryształ
70 ml
śmietany
30 g
żelatyny
10 g
cukru waniliowego
Sposób przepisu
Drukuj
  1. Białka ubij na sztywną pianę razem ze szczyptą soli. Gdy białka są już trochę spienione to stopniowo dodawaj cukier i ubijaj. Stopniowo jedno pod drugim dodawaj żółtka a na końcu tylko rózgą wmieszaj mąkę. Przygotowane ciasto nałóż do okrągłej formy do pieczenia i włóż do piekarnika.
  2. Piecz we wcześniej nagrzanym piekarniku w temperaturze 180 stopni około 20 minut - obserwuj. Po upieczeniu pozostaw do ostygnięcia i odetnij brzegi, usuń skórkę z wierzchu. Obkrojone ciasto włóż z powrotem do piekarnika i posmaruj je sokiem z moreli.
  3. Żelatynę przygotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu - najpierw zalej wodą, pozostaw aby napęczniała.
  4. W mikserze zmiksuj morele i odstaw je na bok. Twaróg (użyłam klasycznego) rozmiksuj za pomocą miksera, aby uzyskał delikatną strukturę, dodaj cukier i trochę śmietany. W drugiej misce ubij pozostałą śmietanę na sztywną bitą śmietanę - cukru dodawaj do smaku, ja dodałam 2 łyżki. Zmiksowany twaróg połącz z ubitą śmietaną i zwykłą śmietaną.
  5. Napęczniałą żelatynę ogrzej - 1/3 dodaj do masy morelowej a resztę wlej do kremu twarogowego. Wymieszaj razem.
  6. Masę twarogową wlej do formy - ja wyłożyłam boki folią. Na twaróg ostrożnie nanieś masę morelowa i widelcem kolistymi ruchami zrób wzorki. Odstaw do lodówki aby stężało i możesz podawać.
Komentarz do przepisu
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj
Dodaj komentarz