NajPrzepis.pl Świąteczne wypieki Urodziny Przekąski Przekąska - LANGOSZE w 15 minut
Przekąska - LANGOSZE w 15 minut
Przepis Przekąska - LANGOSZE w 15 minut
Wypróbowałaś przepis?
Dodaj swoje zdjęcie i pochwal się
NajKasia    ·   16.12.2020

Przekąska - LANGOSZE w 15 minut

Ciasto przygotujesz z trzech składników. Do udekorowania przekąski możesz użyć keczupu, tartego sera, czosnku lub majonezu.

Składniki

Ciasto:

1 szklanka jogurtu naturalnego
2 szklanki mąki tortowej
1/2 łyżeczki
sody oczyszczonej
olej do smażenia

Do dekoracji:

keczup
majonez lub sos tatarski
tarty ser
czosnek
Sposób przepisu
Drukuj
  1. Jogurt naturalny przełóż do miski, a szklankę po nim umyj. Następnie do szklanki po jogurcie wsyp mąkę tortową (dwukrotnie). Mąkę przesyp do miski z jogurtem. Dodaj 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej i dokładnie wymieszaj. Możesz dodać też szczyptę soli. Mieszaj aż powstanie jednorodne ciasto, które następnie rozwałkuj dość grubo na oprószonym mąką stole. Za pomocą kubka wycinaj małe kółka, które następnie smaż na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor. (Oczywiście możesz też użyć swojego sprawdzonego ciasta na langosza - przepisem możesz możesz jedynie się inspirować. Ciasto z tego przepisu nie musi wyrastać i smakuje naprawdę każdemu. Ale oczywiście może być tak, że Tobie akurat nie zasmakuje, ale oczywiście warto spróbować).
  2. Usmażone langosze układamy na papierowym ręczniku, aby pozbyć się nadmiaru oleju oraz aby mogły wystygnąć.
  3. Po wystygnięciu można przyozdobić keczupem, majonezem, sosem tatarskim i startym serem, a także (przed ozdobieniem) można dodać na wierzch czosnek.
Komentarz do przepisu
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj
Dodaj komentarz