NajPrzepis.pl Ciasta Ciasto parzone Ptysie z ciasta parzonego nadziewane kremem żółtkowym i karmelową bitą śmietaną
Ptysie z ciasta parzonego nadziewane kremem żółtkowym i karmelową bitą śmietaną
Przepis Ptysie z ciasta parzonego nadziewane kremem żółtkowym i karmelową bitą śmietaną
Wypróbowałaś przepis?
Dodaj swoje zdjęcie i pochwal się
NajKasia    ·   21.6.2021

Ptysie z ciasta parzonego nadziewane kremem żółtkowym i karmelową bitą śmietaną

Jeden z moich ulubionych deserów. To ciasto albo kochasz albo nienawidzisz. Ten, kto nie lubi ciast z kremem pewnie pominie ten przepis, ale jeśli ktoś lubi kremowe ciasta to na pewno nie przejdzie obok niego obojętnie. Wielu ludzi zniechęca ciasto parzone, ale uwierz mi, ono jest naprawdę proste. Jeśli nie chcesz spędzić w kuchni całego dnia, to zrób z połowy podanej ilości składników. Z tej ilości wychodzi około 4 dużych blaszek ptysiów.

Składniki

Podstawa:

0,5 litra
wody
250 g
utwardzony tłuszcz
300 g
mąki
szczypta
soli
8 szt.
jajek

Nadzienie:

360 g
cukru
1 l
mleka
4 szt.
budyniu
8 szt.
żółtek
2 szt.
cukru waniliowego
150 g
masła

Karmelowa bita śmietana:

200 g
cukru
1 l
śmietany kremówki
4 op.
śmietanfix
Sposób przepisu
Drukuj
  1. Do wody daj tłuszcz, gdy zacznie wrzeć na małym ogniu dodaj mąkę, gdy zgęstnieje na kaszę, odstaw.
  2. Pozostaw do ostygnięcia i dodawaj po jednym jajku mieszając na delikatną kaszę.
  3. Za pomocą rękawa cukierniczego zrób ptysie. Strzykaj je na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i włóż do piekarnika.
  4. Ptysie piecz w temperaturze 220 stopni przez 10 minut, potem zmniejsz temperaturę do 175 stopni i piecz 15 minut. Na końcu uchyl piekarnik i dosusz je jeszcze 5 minut. W trakcie pieczenia nie otwieraj piekarnika.
  5. Krem:
    Z cukru, mleka, budyniu, żółtek i cukru waniliowego ugotuj budyń i jeszcze gorący wymieszaj z pianą z białek i masłem.
  6. Karmelowa bita śmietana:
    200 g cukru kryształ karmelizuj, dodaj 1 l śmietany kremówki i gotuj, dopóki karmel się nie rozpuści.
  7. Poczekaj aż ostygnie i daj na noc do lodówki.
  8. Następnie dodaj 4 śmietanfixy i ubij. Ptysie przekrój i nadziej kremem, potem bitą śmietaną i przykryj. Na końcu posyp cukrem pudrem.
Komentarz do przepisu
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj
Dodaj komentarz