NajPrzepis.pl Desery Babki Puszysta babka z kwaśną śmietaną
Puszysta babka z kwaśną śmietaną
Przepis Puszysta babka z kwaśną śmietaną
Wypróbowałaś przepis?
Dodaj swoje zdjęcie i pochwal się
NajKasia    ·   31.5.2022

Puszysta babka z kwaśną śmietaną

Odkryłam przepis na luksusową babkę z kwaśnej śmietany i budyniu waniliowego w proszku. Przygotowanie jest proste więc jeśli lubisz babkę do kawy to gorąco polecam. W ciągu 15 minut masz wszystko w formie i wystarczy tylko upiec. Nie zapomnij, że gdy babka jest już upieczona to musi zostać w formie aby ostygła, w przeciwnym razie może się zdarzyć że z formy wyjdzie tylko połowa.

Składniki
5 szt.
jajek
180 g
cukru
180 ml
oleju
400 g
kwaśnej śmietany
300 g
mąki
1 szt.
proszku do pieczenia
1 szt.
budyń waniliowy w proszku
100 ml
mleka
20 g
kakao
1 szt.
cukier waniliowy
Sposób przepisu
Drukuj
  1. Jajka zmiksuj z cukrem i cukrem waniliowym, dodaj olej i kwaśną śmietanę i wszystko miksuj do osiągnięcia pianki. Dosyp mąkę z cukrem waniliowym i proszkiem do pieczenia. Na koniec dodaj mleko i mieszankę dokładnie wymieszaj.
  2. Formę na babkę wysmaruj masłem i posyp mąką. Z ciasta odlej 1/3 i do tej części dodaj kakao. Ciemne ciasto rozetrzyj przez jasną warstwę i spiralnymi pociągnięciami widelca lekko wymieszaj oba ciasta aby powstał marmurkowy wzór.
  3. Piecz przez około 40-45 min. we wcześniej nagrzanym piekarniku w temperaturze 180°C.
Komentarz do przepisu
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj
Dodaj komentarz