NajPrzepis.pl Desery Kołacze Puszyste śmietankowe ciasto z czekoladą
Puszyste śmietankowe ciasto z czekoladą
Przepis Puszyste śmietankowe ciasto z czekoladą
Wypróbowałaś przepis?
Dodaj swoje zdjęcie i pochwal się
NajKasia    ·   21.4.2022

Puszyste śmietankowe ciasto z czekoladą

Kremowe ciasto, które doskonale pasuje na każdą urodzinową imprezę. Koniecznie spróbuj. Dużo bitej śmietany, czekolada i słodki deser gotowy.

55 min.
Przygotowanie
20 min.
Gotowanie
Składniki

Ciasto:

240 g
mąki
4 szt.
jajek
90 ml
oleju
120 g
cukru
50 g
kakao
1 op.
cukru waniliowego
1 małe op.
proszku do pieczenia

Ponadto:

450 ml
mleka
5 bal.
bitej śmietany w proszku
do smaku
cukier puder
70 g
czekolady
60 g
mascarpone

Polewa:

200 ml
śmietany kremówki
160 g
czekolady
Sposób przepisu
Drukuj
  1. Jajka zmiksuj z cukrem, dodaj olej, mąkę wymieszaną z kakao i proszkiem do pieczenia. Przygotowane ciasto wyłóż na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i daj do piekarnika. Piecz we wcześniej rozgrzanym piekarniku w temperaturze 180 stopni przez około 20 minut. Po upieczeniu pozostaw na kratce do ostygnięcia.
  2. Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej i pozostaw do ostygnięcia. Do mleka dodaj bitą śmietanę w proszku, dodaj cukier puder do smaku i ubij na sztywną bitą śmietanę. Na koniec dodaj mascarpone i wymieszaj. Połowę tak ubitej śmietany dodaj do czekolady i jeszcze krótko ubijaj. Czekoladową bitą śmietanę nałóż na ciasto i ładnie wygładź. Na czekoladową bitą śmietanę nałóż jasną i ładnie wygładź. Wierzch polej polewą czekoladową.
  3. Śmietanę podgrzej i dodaj połamaną na kawałki czekoladę. Rozpuść ją mieszając. Ładnie wygładź i odstaw do lodówki aby stężała.
Komentarz do przepisu
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj
Dodaj komentarz