NajPrzepis.pl Pyszne kokosowe ciasto z czekoladą
Pyszne kokosowe ciasto z czekoladą
Przepis Pyszne kokosowe ciasto z czekoladą
NajKasia    ·   13.1.2021

Pyszne kokosowe ciasto z czekoladą

Wiórki kokosowe są ulubionym składnikiem deserów. Tej wersji kokosowego przysmaku nie można się oprzeć. Zrobiłam to ciasto na imprezę i odniosło ogromny sukces więc po imprezie zrobiłam je ponownie drugi raz. Powiem Wam, że kokosowe ciasta są najlepsze, to ciasto zapisałam w swoim zeszycie z przepisami wielkimi literami, aby o nim przypadkiem nie zapomnieć.

Składniki

Ciasto:

300 g
mąki
2 łyżeczki
kakao
1 małe op.
proszku do pieczenia
125 g
masła
150 g
cukru pudru
1 szt.
jajko
2 łyżki
kwaśnej śmietany
1 łyżka
masła
1 łyżka
mąki

Warstwa kokosowa:

6 szt.
białek
150 g
cukru pudru
250 g
wiórków kokosowych

Krem:

6 szt.
żółtek
3 łyżki
mąki
300 ml
mleka
150 g
masła
150 g
cukru pudru
1 op.
cukru waniliowego

Ponadto będziemy potrzebować:

100 g
gorzkiej czekolady
2 łyżki
oleju słonecznikowego
50 g
wiórków kokosowych
Sposób przepisu
Drukuj
  1. Piekarnik nagrzej do temperatury 180 stopni i przygotuj blaszkę do pieczenia o wymiarach 34 x 34 cm. Wyłóż ją papierem do pieczenia.
  2. Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia, cukrem i kakao. Stopniowo dodawaj jajka, miękkie masło, kwaśną śmietanę i ugnieć z tego ciasto. Podziel je na dwie części i daj do lodówki co najmniej na pół godziny.
  3. Białka ubij razem z cukrem na sztywną pianę i ostrożnie wymieszaj z wiórkami kokosowymi.
  4. Ciasto rozwałkuj do wymaganej wielkości blaszki do pieczenia. Blaszkę wysmaruj masłem i posyp mąką, połóż jeden płat ciasta, daj warstwę białek z wiórkami i przykryj drugim płatem ciasta.
  5. Włóż aby się piekło w piekarniku około 20 minut. Po upieczeniu pozostaw do ostygnięcia. 
  6. Żółtka wymieszaj z połową cukru, dodaj mleko i połowę mąki. Porządnie wymieszaj i daj na ogień. Stale mieszając gotuj dodając również pozostałą część mąki.. Po ugotowaniu pozostaw do ostygnięcia.
  7. Drugą połowę cukru ubij z masłem i cukrem waniliowym do osiągnięcia pianki. Stopniowo dodawaj ostygnięty krem z żółtek. Posmaruj tym upieczone i ostygnięte ciasto. 
  8. Czekoladę razem z olejem słonecznikowym rozpuść w kąpieli wodnej i polej tym warstwę kremu na cieście. Posyp wiórkami kokosowymi i pozostaw do zastygnięcia.Pokrój gorącym nożem i podawaj. Smacznego!
Komentarz do przepisu
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj
Dodaj komentarz