NajPrzepis.pl Pyszne miodowe ciasto PRZEPIS NA ZDJĘCIACH
Pyszne miodowe ciasto PRZEPIS NA ZDJĘCIACH
Pyszne miodowe ciasto PRZEPIS NA ZDJĘCIACH
NajKasia    ·   30.3.2021

Pyszne miodowe ciasto PRZEPIS NA ZDJĘCIACH

Nie piekę ciast zbyt często, tylko od czasu do czasu. Dlatego ciasto miodowe jest u nas bardzo wyczekiwane i każdy się cieszy gdy je piekę. Z blaszki znika z kosmiczną prędkością. Jest fantastyczne!

Składniki

Ciasto:

500 g
mąki
190 g
cukru pudru
2 szt.
żółtek
2 szt.
całych jajek
90 g
margaryny
50 g
miodu
1 g
sody oczyszczonej

Krem:

1 l
mleko
200 g
cukru
1 op.
cukru waniliowego
2 szt.
żółtek
120 g
budyniu
250 g
masła

Ponadto będziesz potrzebować:

700 ml
śmietany kremówki
100 g
cukru
3 op.
cukru waniliowego
cukier puder do posypania
Sposób przepisu
Drukuj
  1. Mąkę, margarynę, cukier puder, żółtka, jajka, miód i sodę spożywczą wymieszaj w misce i wyrób gładkie ciasto, które podziel na 2 części.  Każdą część rozwałkuj do rozmiaru blaszki (blaszkę posmaruj tłuszczem i posyp mąką) i upiecz w temperaturze 180 stopni. Trwa to około 8 minut. Po upieczeniu ostrożnie oddziel nożem ciasto od blaszki.
  2. Z mleka, cukru, cukru waniliowego, żółtek i budyniu ugotuj budyń, który pozostaw do ostygnięcia. Do ostygniętego dodaj masło i zmiksuj mikserem. Powstałym kremem posmaruj upieczone miodowe ciasto.
  3. Po stężeniu kremu nałóż na niego śmietanę ubitą z cukrem i cukrem waniliowym. Połóż wierzchni płat ciasta i odstaw do lodówki (ciasto zmięknie) i pokrój na kawałki.
  4. Jeszcze przed krojeniem posyp po wierzchu cukrem pudrem.
Komentarz do przepisu
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj
Dodaj komentarz