NajPrzepis.pl Desery Kołacze Pyszne wilgotne ciasto
Pyszne wilgotne ciasto
Przepis Pyszne wilgotne ciasto
Wypróbowałaś przepis?
Dodaj swoje zdjęcie i pochwal się
NajKasia    ·   27.2.2021

Pyszne wilgotne ciasto

Pyszne wilgotne ciasto, które każdy lubi. Smak świeżo przygotowanej kawy z nadzieniem z białek i polewą czekoladową to coś, czemu po prostu nie można się oprzeć!

35 min.
Przygotowanie
25 min.
Gotowanie
Składniki

Ciasto:

6 szt.
żółtek
250 g
cukru
3 łyżki
wody
1 filiżanka
oleju
100 g
mąki
2 łyżki
skrobi kukurydzianej
1 op.
proszku do pieczenia
2 łyżki
kakao
6 szt.
białek
500 ml
zaparzonej czarnej kawy

Nadzienie:

2 łyżki
mąki
200 ml
mleka
4 szt.
żółtek
4 łyżki
cukru pudru
1 op.
cukru waniliowego
250 g
masła

Białe nadzienie:

4 szt.
białek
250 g
cukru
1/2 filiżanki
wody

Polewa czekoladowa:

100 g
czekolady
1/2 filiżanki
oleju
Sposób przepisu
Drukuj
  1. Żółtka z cukrem zmiksuj do osiągnięcia pianki, dodaj 3 łyżki wody, olej, mąkę wymieszaną ze skrobią kukurydzianą i proszkiem do pieczenia. Na końcu dodaj kakao i wymieszaj. Białka ubij oddzielnie na sztywną pianę a następnie wymieszaj z masą z żółtek.
  2. Tak przygotowane ciasto daj na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i piecz we wcześniej rozgrzanym piekarniku w temperaturze 180 stopni przez około 20 - 25 minut.
  3. Gdy ciasto jest już upieczone wyjmij je z piekarnika i przetnij na dwie połówki. Jedną połowę wyjmij z blaszki a drugą pozostaw w blaszce. Ciasto w blaszce ponakłuwaj widelce, i polej je kawą. Pozostaw je aby się "napiło".
  4. Przygotuj krem. 2 łyżki mąki dodaj do 200 ml mleka. Rozmieszaj aby nie mieć grudek, dodaj 4 szt. żółtek i 4 łyżki cukru wraz z 1 op. cukru waniliowego. Gotuj na małym ogniu dopóki masa nie zgęstnieje. Gęstą masę odstaw i pozostaw aby lekko ostygła. Do lekko ostygniętej masy dodaj masło i rozpuść je stale mieszając.
  5. Przygotuj krem z białek. Podgrzej wodę z cukrem. Gdy cukier się rozpuści zdejmij z ognia i pozostaw aby lekko ostygła. Białka ubij na sztywną pianę i stopniowo dodawaj do białej ciepłą wodę i stale ubijaj aż osiągniesz sztywną masę.
  6. Na nasączony płat ciasta ułóż nadzienie z masła, połóż drugi płat ciasta, nałóż nadzienie z białek i polej rozpuszczoną czekoladą z dodanym do niej olejem. Pozostaw do zastygnięcia w lodówce. Smacznego!
Komentarz do przepisu
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj
Dodaj komentarz