NajPrzepis.pl Rogaliki z ciasta ze śmietaną z nadzieniem orzechowym
Rogaliki z ciasta ze śmietaną z nadzieniem orzechowym
Przepis Rogaliki z ciasta ze śmietaną z nadzieniem orzechowym
Wypróbowałaś przepis?
Dodaj swoje zdjęcie i pochwal się
NajKasia    ·   15.8.2022

Rogaliki z ciasta ze śmietaną z nadzieniem orzechowym

Elastyczne ciasto, które od razu polubisz. Nadzienie możesz wybrać dowolne - orzechy, powidła, nutella, marmolada...

Składniki

Na ciasto:

400 g
mąki
1 szt.
jajko
1 kubeczek
30% śmietany kremówki
250 g
margaryny
1/2 łyżeczki
soli

Na nadzienie orzechowe:

250 g
orzechów włoskich
180 g
cukru pudru
1 szt.
białko (żółtko pozostaw aby posmarować nim rogaliki)
3 łyżki
rumu
Sposób przepisu
Drukuj
  1. Mąkę przesiej i ze wszystkich składników wyrób elastycznie, nieklejące się ciasto. Daj je do woreczka foliowego i pozostaw na noc w lodówce.
  2. Orzechy połam drobno, dodaj pozostałe składniki i porządnie wymieszaj.
  3. Ciasto podziel na 5 takich samych części. Blat kuchenny lub stolnicę (podkładkę silikonową) lekko podsyp mąką.
  4. Każdą część rozwałkuj wałkiem na okrąg o wielkości talerzyka deserowego i grubości około 3 milimetrów. Radełkiem pokrój na 8 kawałków. Nadzienie orzechowe kładź na szerszą stronę trójkąta i zwijaj w kształt rogalików.
  5. Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia i poukładaj na niej rogaliki. Żółtko roztrzep z 2 łyżeczkami mleka i posmaruj rogaliki.
  6. Włóż do piekarnika i piecz w temperaturze 180 stopni przez około 15 minut aż się zaróżowią. Weź pod uwagę doświadczenie z własnym piekarnikiem. Natychmiast po wyjęciu z piekarnika posyp rogaliki cukrem pudrem.

Dziękujemy za zgodę na udostępnienie przepisu od świetnej
kucharki - Naďa Indruchová

Źródło: Vaření s Tomem

Komentarz do przepisu
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj
Dodaj komentarz