NajPrzepis.pl Desery Rolady Słodkie rolady Rolada banana split
Rolada banana split
Przepis Rolada banana split
Wypróbowałaś przepis?
Dodaj swoje zdjęcie i pochwal się
NajKasia    ·   23.1.2021

Rolada banana split

Łatwe w przygotowaniu, doskonały smak. Rolada banana split - w środku banan, na wierzchu kremowa bita śmietana. Pyszne!

25 min.
Przygotowanie
12 min.
Gotowanie
Składniki

Będziemy potrzebować:

500 ml
śmietany kremówki
150 g
gorzkiej czekolady
3 szt.
jajek
4 łyżki
zimnej wody
150 g
cukru
75 g
mąki
75 g
skrobi kukurydzianej
1,5 łyżeczki
proszku do pieczenia
2 szt.
bananów
1 łyżeczka
soku z cytryny
1 op.
cukru waniliowego
Sposób przepisu
Drukuj
  1. 250 ml śmietany zagrzej w mniejszym garnuszku, dodaj 125 g gorzkiej czekolady i mieszając rozpuść ją. Pozostaw aby dobrze ostygło.
  2. Białka oddziel od żółtek. Białka ubij na sztywną pianę a następnie dodawaj zimną wodę lub wodę mineralną na zmianę z cukrem waniliowym.
  3. Żółtka ubij z cukrem do osiągniecia pianki, dodaj mąkę, skrobię i proszek do pieczenia. Na końcu dodaj ubitą pianę z białek i wymieszaj drewnianą łyżką. Przygotowane ciasto daj na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i piecz we wcześniej nagrzanym piekarniku w temperaturze 200 stopni około 10-12 minut. Upieczone ciasto połóż na wilgotnej ściereczce i zwiń je. Pozostaw do ostygnięcia.
  4. Obrane banany pokrop sokiem z cytryny aby nie zbrązowiały. Ostygniętą masę czekoladową zmiksuj mikserem i posmaruj nią ostygnięty spód. Ułóż banany i zroluj.
  5. Wierzch ozdób ubitą śmietaną (250 ml) i rozpuszczoną czekoladą (25 g). Włóż do lodówki i wkrótce możesz podawać. Smacznego!
Komentarz do przepisu
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj
Dodaj komentarz