NajPrzepis.pl Desery Rolady Słodkie rolady Rolada mascarpone z bananem
Rolada mascarpone z bananem
Przepis Rolada mascarpone z bananem
Wypróbowałaś przepis?
Dodaj swoje zdjęcie i pochwal się
NajKasia    ·   7.6.2022

Rolada mascarpone z bananem

Chyba najprostszy krem jaki istnieje. Długo szukałam lżejszej wersji kremu, nie chciałam już robić tych ciężkich maślanych które najczęściej stosuje się do tortów i nareszcie znalazłam doskonałe rozwiązanie. Krem mascarpone jest naprawdę bardzo delikatny a przy tym jest bardzo łatwy do przygotowania i ma zwartą konsystencję. Oczywiście jeśli jest dobrze schłodzony. Nadziewam nim torty, ciasta, rolady a nawet zrobiłam z nim pucharki z biszkoptami.

Składniki

Ciasto:

5 szt.
jajek
5 łyżek
cukru
1 łyżka
letniej wody
6 łyżek
mąki
1 łyżka
kakao
1/2 małego op.
proszku do pieczenia

Nadzienie:

500 g
mascarpone
4 łyżki
cukru pudru (według preferencji smakowych)
1 szt.
cukru waniliowego
250 ml
śmietany kremówki
3 szt.
bananów
Sposób przepisu
Drukuj
  1. Całe jajka, cukier i wodę zmiksuj razem. Przesianą mąkę, kakao i proszek do pieczenia wymieszaj ręcznie.
  2. Daj na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
  3. Piecz w temperaturze 180 stopni przez około 15-20 minut. Jeszcze ciepłe zwiń razem z papierem. Odstaw na około 10 minut, rozwiń, zdejmij papier i pozostaw aby całkowicie ostygło.
  4. Nadzienie:
    Mascarpone wymieszaj z cukrem i cukrem waniliowym.
  5. Ubij śmietanę i dodaj do mascarpone, wymieszaj.
  6. Posmaruj ciasto kremem, ułóż na nim banany i zwiń. Posmaruj po wierzchu kremem i pozostaw w lodówce aby stężało. Na końcu ozdób czekoladą.
Komentarz do przepisu
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj
Dodaj komentarz