NajPrzepis.pl Desery Rolady Słodkie rolady Rolada twarogowo-owocowa (bez mąki)
Rolada twarogowo-owocowa (bez mąki)
Przepis Rolada twarogowo-owocowa (bez mąki)
NajKasia    ·   2.1.2022

Rolada twarogowo-owocowa (bez mąki)

Trochę porządkowałam zdjęcia i tak trafiłam na tę roladę, o której już prawie zapomniałam. To zdrowsza wersja rolady twarogowo-owocowej. Owoce i twaróg to świetna para, więc z pewnością takie połączenie będzie Ci bardzo smakować. Tę roladę piekłam znacznie wcześniej ale jakoś nigdy nie miałam czasu aby dodać tu przepis. Przepisy dostałam od mojej siostry, która bardzo chwaliła to ciasto więc nie mogłam nie spróbować.

25 min.
Przygotowanie
8 min.
Gotowanie
Składniki

Ciasto:

4 szt.
jajek
3-4 łyżki
miodu
2 łyżki
oleju kokosowego

Krem:

750 g
miękkiego twarogu
3-4 łyżki
miodu
200 g
drobnych owoców
2 szt.
bananów
1 łyżeczka
esencji waniliowej
1 łyżka
skórki z cytryny

Do ozdoby:

2 łyżki
miodu
mielony cynamon
Sposób przepisu
Drukuj
  1. Przygotuj blaszkę o wymiarach 30 x 40 cm. Wyłóż ją papierem do pieczenia i dobrze posmaruj olejem kokosowym. Żółtka zmiksuj z miodem do otrzymania pianki.
  2. Dodaj na sztywno ubitą pianę z białek i ostrożnie kulistymi ruchami wymieszaj ze zmiksowanymi żółtkami. Ciasto wylej na blaszkę i równomiernie rozetrzyj.
  3. Piecz we wcześniej nagrzanym piekarniku w temperaturze 190 stopni przez około 8 minut. Uważaj, aby rolada się nie wysuszyła w wyniku zbyt długiego pieczenia. Pozostaw do zupełnego ostygnięcia.
  4. Twaróg, skórkę z cytryny, wanilię i miód zmiksuj na delikatny krem. Jeśli chcesz żeby krem był bardziej słodki to dodaj więcej miodu.
  5. Ostygniętą roladę rozwiń i posmaruj kremem. Ułóż na niej banany, mniej więcej 2 cm od krawędzi ciasta a następnie też drobne owoce i zwiń roladę. Podczas zwijania stopniowo ostrożnie zdejmuj papier do pieczenia.
  6. Odłóż w zimne miejsce aby stężała. Przed podaniem posyp mielonym cynamonem i zrób zyg-zak z miodu aby była słodsza.

Mój blog: Adkas-tastyfood

Komentarz do przepisu
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj
Dodaj komentarz