NajPrzepis.pl Mięso Mięso wołowe Rolada wołowa z ryżem z groszkiem
Rolada wołowa z ryżem z groszkiem
Przepis Rolada wołowa z ryżem z groszkiem
Wypróbowałaś przepis?
Dodaj swoje zdjęcie i pochwal się
NajKasia    ·   15.9.2022

Rolada wołowa z ryżem z groszkiem

Super pomysł na niedzielny obiad. Spróbuj przygotować roladę wołową a jako dodatek możesz wybrać ryż z groszkiem.

Składniki

Będziemy potrzebować:

400 g
plastrów wołowiny (łopatka, udziec...)
1 szt.
kiełbasa
2 szt.
jajko
80 g
boczku
2 szt.
ogórków kiszonych
50 g
wędzonej słoniny
sól, pieprz
1 łyżka
mąki
2 łyżki
smalcu
2 szt.
cebula
wywar albo woda do podlewania
1 łyżka
musztardy
1 łyżka
masła
Sposób przepisu
Drukuj
  1. Mięso rozbij tłuczkiem na cienkie plastry, z obu stron posól, popieprz. Z jednej strony posmaruj łyżką musztardy, ułóż plastry boczku, dodaj ugotowane na twardo i przekrojone na pół jajko, ogórki i kiełbasę przekrojoną wzdłuż na cztery części.
  2. Mięso mocno zwiń, zwiąż nitką spożywczą, ewentualnie zabezpiecz na końcach wykałaczkami, obtocz ze wszystkich stron w mące.
  3. Na rozgrzanej słoninie prędko podsmaż ze wszystkich stron i odłóż. Do wytopionego z mięsa tłuszczu daj pokrojoną w kostkę cebulkę i podsmaż aż będzie brązowa. Dodaj musztardę i wymieszaj. Włóż z powrotem rolady, podlej wywarem lub wodą do 2/3 mięsa i duś aż będzie miękkie. Wyjmij roladę, zdejmij z niej nitkę i usuń wykałaczkę i pokrój na plastry.
  4. Sos w razie potrzeb dopraw solą i przecedź przez drobne sitko. Jeśli chcesz mieć więcej sosu to dodaj trochę zasmażki i gotuj przez chwilę. Na koniec do gorącego sosu dodaj mięso i zdejmij z ognia. Podawaj z ryżem lub knedlami.

Autor: Naďa I. (Rebeka)

Komentarz do przepisu
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj
Dodaj komentarz