NajPrzepis.pl Świąteczne wypieki Boże Narodzenie Ciasteczka na Boże Narodzenie Roladki
Roladki
Przepis Roladki
Wypróbowałaś przepis?
Dodaj swoje zdjęcie i pochwal się
NajKasia    ·   30.11.2021

Roladki

Jeśli z pieczenia innych świątecznych ciast zostały Ci białka to koniecznie spróbuj zrobić te roladki. Są fantastyczne. Ich przygotowanie jest dość łatwe i zaliczam je do ulubionych i najsmaczniejszych świątecznych słodkości.

Składniki

Ciasto:

320 g
białek
210 g
cukru
90 g
mielonych orzechów włoskich
80 g
mąki

Krem:

40 g
mąki
40 g
masła
1 łyżka
kawy
200 ml
mleka
150 g
cukru pudru
250 g
masła
1 łyżka
rumu

Polewa:

100 g
czekolady
30 g
100% tłuszczu
Sposób przepisu
Drukuj
  1. Gdy robię te roladki to zawsze ważę białka. Orientacyjnie powinno to być 7-8 szt. białek, ale wszystko zależy od wielkości jajek.
  2. Białka zmiksuj stopniowo na pianę z cukrem. Następnie już tylko delikatnie wymieszaj z orzechami włoskimi i mąką. Ciasto rozetrzyj na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piecz w temperaturze 200 stopni przez około 8 minut.
  3. Ciasto po upieczeniu zdejmij z papieru do pieczenia i pozostaw do ostygnięcia. Po ostygnięciu przekrój je na trzy paski.
  4. Przygotuj krem - mąkę i masło podsmaż na patelni, dodaj kawę (proszek - kawę rozpuszczalną) i zalej mlekiem. Masę doprowadź do wrzenia i stale mieszając ugotuj z niej kaszę. Pozostaw do ostygnięcia mieszając od czasu do czasu.
  5. W misce zmiksuj masło z cukrem do osiągnięcia piany, dodaj kaszę kawową i zmiksuj na gładki krem, który dopraw jeszcze rumem.
  6. Krem nałóż na płaty ciasta i zwiń. Odkrawaj gdy zrobisz rolkę o długości około 5 cm. Krawędzie zamocz w rozpuszczonej czekoladzie, do której dodaj tłuszcz.
Komentarz do przepisu
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj
Dodaj komentarz