NajPrzepis.pl Mięso Mięso z kurczaka Szaszłyki z kurczaka z puree ziemniaczanym
Szaszłyki z kurczaka z puree ziemniaczanym
Przepis Szaszłyki z kurczaka z puree ziemniaczanym
Wypróbowałaś przepis?
Dodaj swoje zdjęcie i pochwal się
NajKasia    ·   12.12.2020

Szaszłyki z kurczaka z puree ziemniaczanym

Mój synek Kuba ma świetną pamięć do drobiazgów. Kiedy zobaczył dzisiejszy obiad, w jego oczach pojawiły się iskierki i powiedział: „Mamo, już to kiedyś widziałem"… jego skupienie było wyczuwalne… a potem… jego twarz rozpromieniła się, jakby właśnie odkrył Amerykę i okoliczne wyspy. "Jedliśmy to już wcześniej, taaak?" i z triumfalnym okrzykiem "yesss!!!" i typowym dla dzieciaków gestem zwycięstwa zabrał się za jedzenie…

25 min.
Przygotowanie
20 min.
Gotowanie
Składniki
4 szt.
piersi z kurczaka
150 g
szynki
150 g
boczku
sól, mielony czarny pieprz
suszony czosnek
przyprawy do grilla
Sposób przepisu
Drukuj
  1. Mięso pokrój, ubij, z obu stron posyp solą i pieprzem oraz dopraw pozostałymi przyprawami, połóż plastry szynki i boczku, zwiń i co najmniej na godzinę, a najlepiej na dwie, wstaw do zamrażarki na styropianowej tacce (będzie się lepiej kroić).
  2. Następnie włóż w roladę patyczek do szaszłyków i odkrój plaster o odpowiedniej grubości. Powtarzaj ten proces do otrzymania szaszłyku o odpowiedniej długości (pamiętaj, że gotowy szaszłyk musi zmieścić się na patelni :-)).
  3. Smaż na smalcu z obu stron do uzyskania złotego koloru.
  4. Po zdjęciu mięsa z patelni gotowe szaszłyki możesz delikatnie oprószyć odrobiną mąki.
Komentarz do przepisu
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj
Dodaj komentarz