NajPrzepis.pl Świąteczne wypieki Boże Narodzenie Ciasteczka na Boże Narodzenie Rumowe kuleczki obtaczane w herbatnikach
Rumowe kuleczki obtaczane w herbatnikach
Przepis Rumowe kuleczki obtaczane w herbatnikach
Wypróbowałaś przepis?
Dodaj swoje zdjęcie i pochwal się
NajKasia    ·   18.10.2021

Rumowe kuleczki obtaczane w herbatnikach

Nie mogłam się powstrzymać i musiałam zrobić kolejny słodki rumowy przysmak na świąteczny stół - rumowe kuleczki obtaczane w herbatnikach. Nie wiem kto to wszystko zje.

Składniki

Podstawa:

4 szt.
jajek
4 łyżki
cukru
4 łyżki
ciepłej wody
4 łyżki
mąki
1/2 op.
proszku do pieczenia

Zalewa:

200 ml
wody
100 g
cukru
1 szt.
pomarańcza
2 szt.
cytryna
3 łyżeczki
kakao
esencja rumowa/rum

Ponadto będziemy potrzebować:

orzechy włoskie, żurawina
zmiksowane herbatniki
Sposób przepisu
Drukuj
  1. Jajka zmiksuj z cukrem do osiągnięcia pianki, dodaj ciepłą wodę i ostrożnie już tylko drewnianą łyżką wymieszaj mąkę razem z proszkiem do pieczenia. Ciasto nałóż na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i piecz we wcześniej nagrzanym piekarniku w temperaturze 180 stopni przez około 15 minut.
  2. Upieczone ciasto wyjmij i pozostaw do ostygnięcia. Porwij je na mniejsze kawałki i włóż do większej miski razem z posiekanymi orzeszkami.
  3. W mniejszym garnku przygotuj zalewę. Wodę podgrzej z cukrem. Gdy cukier jest już rozpuszczony dodaj suszoną żurawinę, sok z jednej pomarańczy, sok z dwóch cytrynu, esencję rumową lub rum i 3 łyżki kakao. Odstaw a potem zalej zalewą porwane ciasto z orzeszkami.
  4. Rękoma dokładnie wymieszaj masę, dopraw a jeśli masz wrażenie, że czegoś w niej brakuje to dodaj a potem rękoma formuj mniejsze kuleczki, które obtaczaj w zmiksowanych herbatnikach.
Komentarz do przepisu
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj
Dodaj komentarz