NajPrzepis.pl Rurki z kremem jak z cukierni z podwójnym kremem
Rurki z kremem jak z cukierni z podwójnym kremem
Przepis Rurki z kremem jak z cukierni z podwójnym kremem
Wypróbowałaś przepis?
Dodaj swoje zdjęcie i pochwal się
NajKasia    ·   15.10.2021

Rurki z kremem jak z cukierni z podwójnym kremem

Rurki z kremem jak z cukierni. Nadziewane pianą z białek i kremem z żółtek z mascarpone.

Składniki
1 op.
ciasta francuskiego

Krem z żółtek:

4 szt.
żołtek
100 g
cukier
25 g
skrobi kukurydzianej
25 g
mąki
1 op.
cukru waniliowego
500 ml
mleka
250 g
mascarpone

Piana z białek:

4 szt.
białek
200 g
cukru
esencji rumowej
cukier puder do posypania
Sposób przepisu
Drukuj
  1. Na delikatnie posypanej mąką desce rozwałkuj ciasto francuskie na cienki płat, który pokrój na paseczki o szerokości około 2 cm i dłigości około 20 cm.
  2. Przygotuj foremki do rurek z kremem, które delikatnie posmaruj masłem i nawiń na nie ciasto. Obwinięte rurki nałóż na blaszce i piecz we wcześniej nagrzanym piekarniku w temperaturze 200 stopni.
  3. Żółtka zmiksuj z cukrem do osiągnięcia pianki, dodaj 25 g skrobi kukurydzianej i dokładnie utrzyj, aby nie mieć grudek. Następnie dodaj mąkę i cukier waniliowy i zmiksuj na gładką masę.
  4. 500 ml mleka zagrzej i powoli dodawaj masę z żółtek. Gotuj na małym ogniu stale mieszając aż otrzymasz gęstą masę, którą pozostaw do ostygnięcia. Mascarpone utrzyj, dodaj trochę masy z żółtek i wymieszaj.  Następnie całą masę mascarpone dodaj do masy z żółtek i wymieszaj. Odstaw do lodówki na co najmniej 2 godziny. Przełóż do rękawa cukierniczego i napełniaj rurki z jednej części (tylko do połowy) tym kremem.
  5. Do drugiej części rurki dasz masę z białek - białka ubij na sztywną pianę z cukrem pudrem i esencją i przełóż do kąpieli wodnej w której nadal miksuj. Zabierz gęstą pianę i jeszcze z ognia i jeszcze chwilkę miksuj. Pozostaw do ostygnięcia i możesz nią nadziewać rurki.

INSTRUKCJA VIDEO:


Komentarz do przepisu
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj
Dodaj komentarz