NajPrzepis.pl Rurki z kremem z ciasta francuskiego
Rurki z kremem z ciasta francuskiego
Przepis Rurki z kremem z ciasta francuskiego
Wypróbowałaś przepis?
Dodaj swoje zdjęcie i pochwal się
NajKasia    ·   14.11.2021

Rurki z kremem z ciasta francuskiego

Ciasto francuskie, piana z białek i super słodki przysmak gotowy. Proste i szybkie.

Składniki

Potrzebujemy:

500 g
ciasta francuskiego
1 szt.
jajko do posmarowania
mąka do posypania
foremki na rurki
olej do posmarowania foremek na rurki

Piana z białek:

3 szt.
białek
250 g
cukru pudru
sok z połowy cytryny
Sposób przepisu
Drukuj
  1. Ciasto rozwałkuj na płat min. 35 x 50 cm, cały posmaruj roztrzepanym jajkiem i radełkiem pokrój na pasy 2,5 x 35 cm.
  2. Foremki na rurki posmaruj olejem i posmarowaną jajkiem stroną na zewnątrz nawijaj ciasto na formy na rurki /uważaj żeby nie pobrudzić rurki jajkiem, bo wtedy ciasto nie będzie się do niej przyklejać/.
  3. Ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia ciastem w dół. Piecz we wcześniej nagrzanym piekarniku w temperaturze 180 stopni aż będą złociste.
  4. Wyjmij po kilku minutach i postaraj się ruchem obrotowym zdjąć upieczoną rurkę przez cieńszy koniec foremki na rurki. Pozostaw do całkowitego ostygnięcia i napełniaj za pomocą rękawa cukierniczego, do którego daj pianę z białek lub bitą śmietanę.
  5. Piana z białek:
    Do miski nad parę daj 3 białka oraz cukier puder i mikserem miksuj dopóki cukier się całkowicie nie rozpuści i piana nie będzie ciepła. Dolej sok z cytryny i dobrze wymieszaj. Pianę daj do rękawa cukierniczego i napełniaj kremem do połowy z obu stron aby mieć ładne końcówki rurek. Smacznego.

Źródło: Pečené, varené s Ivou

Komentarz do przepisu
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj
Dodaj komentarz