NajPrzepis.pl Świąteczne wypieki Boże Narodzenie Ciasteczka na Boże Narodzenie Rurki z kremem z włoską bitą śmietaną
Rurki z kremem z włoską bitą śmietaną
Przepis Rurki z kremem z włoską bitą śmietaną
Wypróbowałaś przepis?
Dodaj swoje zdjęcie i pochwal się
NajKasia    ·   3.12.2021

Rurki z kremem z włoską bitą śmietaną

Na rurki z kremem najlepiej mi się sprawdza ciasto z mąki, tłuszczu i śmietany. Jego przygotowanie jest bardzo szybkie i proste a zrobione z niego rurki z kremem są bardzo kruchutkie.

40 min.
Przygotowanie
10 min.
Gotowanie
Składniki

Na ciasto będziemy potrzebować:

380 g
mąki + mąka do podsypywania
250 g
margaryny
200 g
śmietany 12%
1 szt.
jajko do posmarowania
tłuszcz do posmarowania foremek na rurki

Włoska bita śmietana:

150 g
białek (około 5 szt.) - w pokojowej temperaturze
120 g
cukru
240 g
cukru + woda do zalania
Sposób przepisu
Drukuj
  1. Z mąki, tłuszczu i śmietany wyrób gładkie ciasto, najlepiej w robocie kuchennym. Zawiń w folię i daj na kilka godzin do lodówki. Ja zwykle przygotowuję je dzień wcześniej.
  2. Foremki do rurek przed pierwszym "nawijaniem" posmaruj tłuszczem (margaryna, masło). Wystarczy wziąć kawałek tłuszczu w dłoń i delikatnie obrócić w niej foremkę na rurkę. Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzej do temperatury 170 stopni i włącz termoobieg.
  3. Ciasto po kawałku wałkuj na płat o grubości około 2 mm i radełkiem pokrój na mniej więcej tak samo szerokie paski. Dużo zależy od tego jak duże rurki z kremem chcesz upiec. U nas w domu najpopularniejsze są mini rurki. Pasek ciasta nawiń na przygotowaną "nasmarowaną" rurkę i daj na blaszkę.
  4. Wszystkie rurki z kremem posmaruj roztrzepanym jajkiem i piecz we wcześniej nagrzanym piekarniku. Piecz przez 12 - 15 minut w zależności od wielkości rurek, aż będą ładnie złociste. Dobrze pilnuj aby się nie przypaliły. Pozostaw na chwilkę do ostygnięcia a potem ostrożnie zdejmij rurki z foremek na furki z kremem, uważaj bo są kruche. Jeśli masz problem ze zdjęciem rurki z foremki to uderz węższą stroną foremki o stoł i przytrzymaj przy tym tylko za rurkę. Ciasto się lekko poluzuje.
  5. Powtarzaj tę procedurę aż zużyjesz całe ciasto. Mi zwykle udaje się zrobić około 60 mini rurek z kremem, jeśli będziesz chciała robić większe to będzie ich mniej. Przy kolejnym nawijaniu ciasta nie trzeba już smarować metalowych rurek. Ciasto trzymaj przez cały czas w lodówce ponieważ ze względu na dużą ilość tłuszczu dość szybko mięknie i źle się z nim później pracuje. Ukrój zawsze tylko potrzebny kawałek.
  6. Białka zmiksuj ze 120 g cukru na sztywną pianę. Na kuchence zagotuj 240 g cukru z wodą (wody daj tylko tyle, aby cukier był zanurzony) do temperatury 115 -120 °C. Nie mieszaj roztworu, tylko przechylaj rondelek. Jeśli nie masz termometru to przeprowadź tzw. test bańki. Druciane oczko zamocz w roztworze i dmuchnij, jeśli tworzą się bańki to znaczy że gotowe. Stale miksując wlej wrzący roztwór do piany z białek i miksuj aż pianka lekko się ochłodzi. Przed napełnianiem rurek daj pianę jeszcze na chwilkę do lodówki, lepiej się z nią wtedy pracuje.
  7. Pianę daj do rękawa cukierniczego z gładką końcówką i napełniaj rurki z obu stron aby miały krem ładnie na całej długości. Napełnione rurki daj do lodówki. Przed podaniem posyp cukrem pudrem. Lepiej zostawić je na co najmniej 1 - 2 dni aby poleżały, ale można je jeść również od razu po upieczeniu :o)) są fajnie chrupiące a jednocześnie kruchutkie.

Źródło: Víkendové pečení

Komentarz do przepisu
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj
Dodaj komentarz