NajPrzepis.pl Pora dnia Obiad Ryżowa babka z morelami i twarogiem
Ryżowa babka z morelami i twarogiem
Przepis Ryżowa babka z morelami i twarogiem
Wypróbowałaś przepis?
Dodaj swoje zdjęcie i pochwal się
NajKasia    ·   24.2.2022

Ryżowa babka z morelami i twarogiem

To jest danie mojego dzieciństwa. Nie mogę sobie przypomnieć, gdy z tego przepisu gotowano u mnie w domu. Ale doskonale pamiętam smak tego dania ze szkolnej stołówki. Zawsze dostawaliśmy do tego jeszcze kubek mleka i jogurtu. Jeśli w Tobie również budzi to wspomnienia to biegnij do kuchni i ugotuj to luksusowe danie, do którego możesz dodać różne owoce. Ja najbardziej lubię morele, ale w szkolnej stołówce najczęściej robili to z czereśniami

Składniki
550 g
ryżu
800 ml
mleka
3 łyżki
masła
szczypta
soli
200 g
cukru
1 op.
cukru waniliowego
6 szt.
jajek
250 g
twarogu
do smaku
cukier
1 szt.
cytryna - skórka
kompot morelowy
do posypania cukier cynamonowy
Sposób przepisu
Drukuj
  1. Umyty ryż zalej mlekiem, dodaj masło oraz sól i stale mieszając (bez mieszania mleko się przypali) ugotuj ryż aż będzie miękki.
  2. Oddziel białka jaj od żółtek. Białka ubij z cukrem i z ubitą pianą wymieszaj żółtka, dodaj ciepły ugotowany ryż i dobrze wymieszaj.
  3. Połowę masy daj do głębokiej blaszki wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą.
  4. Nałóż twaróg posłodzony cukrem do smaku, ułóż na nim odcedzone owoce z kompotu i zakryj pozostałą masą ryżowo-jajeczną.
  5. Wierzch posyp cukrem cynamonowym.
  6. Piecz w temperaturze 180 stopni przez około 30 min.
  7. Podawaj polane sokiem z kompotu, ewentualnie syropem i ozdobione owocami.
Komentarz do przepisu
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj
Dodaj komentarz