NajPrzepis.pl Sałatki Sałatka z mięsem Sałatka babilońska z przepisu od Ady
Sałatka babilońska z przepisu od Ady
Sałatka babilońska z przepisu od Ady
Wypróbowałaś przepis?
Dodaj swoje zdjęcie i pochwal się
NajKasia    ·   9.1.2021

Sałatka babilońska z przepisu od Ady

Przepis mniej więcej na 4 porcje. Sałatka jest lekka i smaczna.

Składniki
60 dkg
piersi z kurczaka
2 łyżki
przyprawy Gyros
4 łyżki
oleju
1 szt.
sałaty lodowej
2 op.
zielonych oliwek
1/2 szt.
ogórka sałatkowego
3-4 szt.
pomidorów
100 g
makaronu
120 g
sera camembert
220 g
sera sałatkowego Pilos 13%

Dresing jogurtowy:

2 op.
jogurtu naturalnego
2 łyżki
soku z cytryny
2 łyżki
oleju
1 łyżeczka
cukru
1/2 łyżeczki
soli
szczypta
pieprzu
Sposób przepisu
Drukuj
  1. Około 60 dkg mięsa pokrój na kosteczkę, dodaj 2 łyżki przyprawy Gyros, 4 łyżki oleju, wymieszaj i pozostaw aby się zamarynowało.
  2. W tym czasie wymyj pół główki mniejszej sałaty lodowej, porwrij na małe kawałeczki, dodaj 2 opakowania zielonych oliwek (1 op. = 160 g), pół ogórka sałatkowego pokrój na cienkie półksiężyce, 3-4 sztuki pomidorów pokrój na plasterki, 100 gram ugotowanego makaronu (np. farfalle ...), 1 szt. (120 g) sera Camembert pokrój na małe trójkąciki, 1 szt. rozdrobnionego sera sałatkowego Pilos 13% (220 g).
  3. Wymieszaj, ułóż na talerzu, polej dresingiem jogurtowym do smaku. Na patelni podpiecz mięso z kurczaka aż się zarumieni i połóż na wierzchu sałatki.
  4. Dresing jogurtowy przygotuj następująco: 2 jogurty naturalne, 2 łyżki soku z cytryny, 2 łyżki oleju, 1 łyżeczkę cukru, 1/2 łyżeczki i szczyptę białego pieprzu. Na pewno się uda. Jest świetna!
Komentarz do przepisu
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj
Dodaj komentarz