NajPrzepis.pl Pora dnia Obiad Sandacz na maśle z cytryną i risotto z groszkiem
Sandacz na maśle z cytryną i risotto z groszkiem
Przepis Sandacz na maśle z cytryną i risotto z groszkiem
Wypróbowałaś przepis?
Dodaj swoje zdjęcie i pochwal się
NajKasia    ·   29.1.2022

Sandacz na maśle z cytryną i risotto z groszkiem

Lubisz ryby? Sandacz to jedna z najsmaczniejszych ryb słodkowodnych a jego delikatny smak jest jeszcze lepszy gdy przygotujesz sandacza z prostym sosem z masłem i cytryną. Jako dodatek możesz wybrać orzeźwiające risotto z groszkiem.

25 min.
Przygotowanie
35 min.
Gotowanie
Składniki

Risotto:

1 kubek
ryżu Arborio
1 szt.
cebula
300 g
mrożonego groszku
100 ml
białego wina
1 l
wywaru
2 łyżki
masła
szczypta
soli

Sandacz:

filety z sandacza
masło
pieprz czarny
sól
Sposób przepisu
Drukuj
  1. Na oleju zeszklij pokrojoną cebulkę lub szalotkę. Dodaj ryż i krótko podsmażaj.
  2. Podlej białym winem i pozostaw je, aby trochę odparowało. Następnie dodaj trochę wywaru, który stopniowo dolewaj podczas całego procesu gotowania.
  3. Stale mieszaj i podlewaj wywarem dopóki ryż całkowicie nie zmięknie. Chwilę przed końcem dodaj ugotowany zmiksowany groszek i część groszku w całości. Gdy się zagotuje dodaj również miękkie masło.
  4. Sandacza podpiecz na maśle smażąc skórką do dołu. Smaż go bardzo krótko, mniej więcej minutę. Potem obróć i krótko podsmaża z drugiej strony. Na koniec dodaj masło i sok z cytryny. Dopraw solą morską. Podawaj z przygotowanym risotto.
Komentarz do przepisu
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj
Dodaj komentarz