NajPrzepis.pl Desery Babki Sensacyjna babka RAFFAELLO z kremem waniliowym
Sensacyjna babka RAFFAELLO z kremem waniliowym
Przepis Sensacyjna babka RAFFAELLO z kremem waniliowym
NajKasia    ·   28.3.2021

Sensacyjna babka RAFFAELLO z kremem waniliowym

Najlepsza babka jaką dotychczas jadłam. A na dodatek z kremem waniliowym w środku. Pycha!

Składniki

Ciasto:

3 szt.
białek
3 łyżki
cukru
1 łyżeczka
cukru waniliowego
200 g
mąki
1 łyżeczka
proszku do pieczenia
80 g
białej czekolady
80 g
masła
150 ml
mleka
50 g
wiórków kokosowych
2 łyżki
śmietany

Krem waniliowy:

4 łyżki
cukru
80 + 30 ml
mleka
2 łyżki
budyniu waniliowego
3 szt.
żółtek
2 łyżki
mleka w proszku
2 łyżeczki
cukru waniliowego (wanilii)
1 łyżka
śmietany

Glazura:

100 g
białej czekolady
3 łyżki
oleju
50 g
wiórków kokosowych do posypania
Sposób przepisu
Drukuj
  1. Najpierw przygotuj krem waniliowy. 80 ml mleka dopraw cukrem i wanilią, dobrze wymieszaj i zagotuj na małym ogniu.
  2. 30 ml mleka utrzyj z żółtkami, dodaj śmietanę, budyń w proszku, mleko w proszku i dobrze wymieszaj, aby nie mieć żadnych grudek. Taką masę delikatnym strumieniem wlej do gorącego mleka i ugotuj gęsty budyń, który odstaw i pozostaw do ostygnięcia w pokojowej temperaturze. Od czasu do czasu pomieszaj.
  3. Piekarnik nagrzej do temperatury 180 stopni i przygotuj formę na babkę (średnica 18 cm, wysokość 6 cm) i porządnie ją posmaruj masłem i posyp mąką lub bułką tartą.
  4. Białą czekoladę rozpuść razem z masłem. W drugiej misce ubij białka razem z cukrem na sztywną pianę, dodaj wanilię, przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i połącz całą masę. Dodaj mieszankę rozpuszczonej czekolady i masła i wymieszaj wszystko rózgą. Na końcu dodaj mleko, wiórki kokosowe i śmietanę.
  5. 1/3 ciasta wlej do formy i piecz w temperaturze 180 stopni około 15-20 minut, następnie wyjmij ciasto i łyżka ułóż warstwę kremu tak, aby nie dotykał brzegów blaszki. Daj resztę ciasta i piecz dalej w temperaturze 180 stopni około 40-45 minut. Po upieczeniu wyłącz piekarnik, uchyl jego drzwi i pozostaw babkę w środku jeszcze 5 minut.
  6. Następnie ją wyjmij i pozostaw aż całkowicie ostygnie. Dopiero gdy całkiem ostygnie wyjmij ją z formy i ozdób czekoladą i wiórkami kokosowymi.

Źródło: Coolinarika

Komentarz do przepisu
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj
Dodaj komentarz