NajPrzepis.pl Desery Najlepsze desery Kopiec kreta Sernik tarty na tarce w mniej kalorycznej wersji
Sernik tarty na tarce w mniej kalorycznej wersji
Przepis Sernik tarty na tarce w mniej kalorycznej wersji
Wypróbowałaś przepis?
Dodaj swoje zdjęcie i pochwal się
NajKasia    ·   26.8.2022

Sernik tarty na tarce w mniej kalorycznej wersji

Na pewno wiele z Was doskonale zna sernik tarty na tarce. Polecam by spróbować przygotować go w trochę zdrowszej i mniej kalorycznej wersji. Świetne proste ciasto, które łączy w sobie kakaowe ciasto i dużo twarogowego nadzienia z pewnością sprawi radość miłośnikom sernika.

35 min.
Przygotowanie
40 min.
Gotowanie
Składniki

Ciasto

100 g
pełnoziarnistej mąki orkiszowej
200 g
mąki orkiszowej z gładkiego przemiału
60 g
cukru trzcinowego
30 g
kakao
100 g
masła
2 sztuki
żółtek jaj
100 ml
mleka

Nadzienie

500 g
twarogu tradycyjnego
250 g
twarogu na sernik
3 sztuki
białek jaj
1 sztuka
żółtko jaj
20 g
białka waniliowego (możesz zastąpić słodzikiem)
2 łyżki
budyniu waniliowego
słodzik do smaku
Sposób przepisu
Drukuj
  1. W misce wymieszaj obie mąki, kakao i cukier. Dodaj żółtka, masło w temperaturze pokojowej oraz mleko i wyrób ciasto. Ciasto zawiń w folię spożywczą i odłóż do lodówki na pół godziny.
  2. Na nadzienie wymieszaj twarogi z białkiem, słodzikiem, budyniem i żółtkiem.
  3. Białka ubij na sztywną pianę. Pianę z białek wymieszaj z nadzieniem twarogowym.
  4. Połowę ciasta zetrzyj na tarce (na tarce na dużych oczkach) na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Nałóż nadzienie twarogowe i zetrzyj na tarce drugą połowę ciasta. Piecz w piekarniku rozgrzanym do temperatury 170 stopni przez około 30 - 40 minut.
Komentarz do przepisu
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj
Dodaj komentarz