NajPrzepis.pl Torty Słodkie torty Sernik z rosą
Sernik z rosą
Przepis Sernik z rosą
NajKasia    ·   8.3.2021

Sernik z rosą

Fantastyczny twarogowy tort z pianą z białek na wierzchu. Marzenie!

Składniki

Ciasto (1 kubek=250 ml)

1 kubek
mąki
1 szt.
jajko
80 g
masła
1/2 łyżeczki
sody spożywczej
2 łyżki
cukru pudru

Warstwa twarogowa:

500 g
delikatnego twarogu
2 łyżki
cukru pudru
3 szt,
żółtek
100 g
kwaśnej śmietany
1 op.
cukru waniliowego

Wierzch:

3 szt.
białek
3 łyżki
cukru pudru
Sposób przepisu
Drukuj
  1. Jajko utrzyj z cukrem do osiągnięcia pianki i stopniowo dodawaj masło i mąkę wymieszaną z sodą. Wyrób ciasto i zawiń je w folię aluminiową i odłóż do lodówki na około 30 minut. Twaróg utrzyj z cukrem, żółtkami i cukrem waniliowym. Dodaj kwaśną śmietanę i połącz składniki.
  2. Wyjęte z lodówki ciasto rozwałkuj do potrzebnej wielkości blaszki (średnica około 22 cm) i ułóż je na dno. Na ciasto daj warstwę nadzienia twarogowego i włóż do wcześniej nagrzanego piekarnika. Piecz w temperaturze 180 stopni przez około 30 minut.
  3. Białka ubij na sztywną pianę razem z cukrem. Ułóż je na upieczonym nadzieniu twarogowym i włóż z powrotem do piekarnika. Piecz około 15 minut. Smacznego!
Komentarz do przepisu
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj
Dodaj komentarz