NajPrzepis.pl Świąteczne wypieki Urodziny Serowe paluchy pizzowe
Serowe paluchy pizzowe
Przepis Serowe paluchy pizzowe
NajKasia    ·   15.12.2020

Serowe paluchy pizzowe

Jak łatwo i szybko przygotować przekąski na przyjęcie? Ciasto drożdżowe takie samo jak na pizzę, z dodatkiem tartego sera oraz z dipem ze śmietany, sera i słodkiej mielonej papryki. Idealna propozycja na imprezę lub na inne uroczystości.

Składniki

Będziemy potrzebować:

700 g
mąki
250 g
masła
6 łyżek
smalcu
2 szt.
żółtek
30 g
świeżych drożdży
150 g
twardego sera
175 g
śmietany
1 łyżeczka
soli
1 łyżeczka
kminku
100 ml
mleka
1 jajko do posmarowania
1 łyżeczka
słodkiej papryki
Sposób przepisu
Drukuj
  1. Drożdże dodaj do ciepłego mleka i pozostaw do wyrośnięcia zaczynu.
  2. Przesyp mąkę do miski, dodaj masło, smalec, żółtko, połowę startego twardego sera, kwaśną śmietanę, sól oraz powstały zaczyn. 
  3. Całość wymieszaj i wyrabiaj ciasto. Pozostaw do wyrośnięcia na około 3-4 godziny.
  4. Następnie rozwałkuj ciasto na blacie, który uprzednio należy oprószyć mąką. Ciasto pokrój w paski. Układaj na wyłożonej papierem blaszce, a następnie natrzyj roztrzepanym jajkiem. Posyp słodką papryką oraz kminkiem.
  5. Paluchy posyp resztą startego sera i włóż do piekarnika. Piecz w temperaturze 200 stopni na złoty kolor. Smacznego!
Komentarz do przepisu
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj
Dodaj komentarz