NajPrzepis.pl Ślimaki z budyniem waniliowym i jagodami
Ślimaki z budyniem waniliowym i jagodami
Przepis Ślimaki z budyniem waniliowym i jagodami
Wypróbowałaś przepis?
Dodaj swoje zdjęcie i pochwal się
NajKasia    ·   25.3.2021

Ślimaki z budyniem waniliowym i jagodami

Ślimaki z budyniem waniliowym i jagodami. Upiekłam je dzisiaj, żeby były na jutro na drugie śniadanie.

Składniki

Ciasto:

45 g
masła
125 ml
mleka
0,5 opakowania
suszonych drożdży
100 g
cukru
300 g
mąki
1 szt.
jajko
szczypta
soli

Nadzienie:

400 ml
mleka
1 op.
budyniu waniliowego w proszku
3 łyżki
cukru
120 g
jagód
Sposób przepisu
Drukuj
  1. Ze składników na ciasto wyrób rękoma ciasto. Lekko poprósz je mąką, przykryj ściereczką i pozostaw na około 1,5 godziny do wyrośnięcia.
  2. W międzyczasie ugotuj budyń - 350 ml mleka zagotuj a w pozostałej części wymieszaj budyń w proszku oraz cukier i wlej to do wrzącego mleka. Pozostaw do ostygnięcia.
  3. Wyrośnięte ciasto rozwałkuj na kształt prostokąta, posmaruj je ostygniętym budyniem, posyp jagodami, zwiń do kształtu rolady i pokrój a około 2 cm plastry - ślimaki. Ja układam je na rozłożone papierowe foremki do muffinek.
  4. Piecz w temperaturze 180 °C aż osiągną złoty kolor.
Komentarz do przepisu
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj
Dodaj komentarz