NajPrzepis.pl Świąteczne wypieki Wielkanoc Ślimakowy baranek - wielkanocne wypieki
Ślimakowy baranek - wielkanocne wypieki
Przepis Ślimakowy baranek - wielkanocne wypieki
Wypróbowałaś przepis?
Dodaj swoje zdjęcie i pochwal się
NajKasia    ·   19.3.2022

Ślimakowy baranek - wielkanocne wypieki

To jest bomba. Świetny pomysł jak upiec baranka, gdy nie masz specjalnej formy. Pieczesz na blaszce z ciasta drożdżowego a z ciastem pracuje się doskonale. Zaangażuj w pieczenie męża i dzieci, na pewno Ci pomogą a przede wszystkim miło spędzicie razem czas. Na zrobienie oczek i nosa użyłam rodzynek, ale ponieważ nie lubię ich w cieście to więcej nie dodawałam. Jak lubisz to oczywiście możesz dodać.

Składniki
500 g
mąki
8 g
suszonych drożdży
1 łyżka
cukru
1 łyżeczka
soli
300 ml
mleka
2 szt.
żółtek
50 g
masła
2 łyżki
oleju
Sposób przepisu
Drukuj
  1. W klasyczny sposób zrób ciasto drożdżowe. Najpierw w odrobinie ciepłego mleka rozpuść łyżeczkę cukru i dodaj drożdże. Poczekaj aż powstanie zaczyn.
  2. Pozostałe składniki wymieszaj w misce, dodaj zaczyn i wyrób gładkie ciasto, które przykryj ściereczką i pozostaw do wyrośnięcia na około godzinę.
  3. Po wyrośnięciu podziel ciasto na mniejsze kawałki, z których uformuj wałeczek a następnie według rysunku zrób z tego baranka.
  4. Na papierze do pieczenia pozostaw go do wyrośnięcia jeszcze na pół godzinki a potem posmaruj go roztrzepanym jajkiem. Nie zapomnij dać rodzynek na oczka i nosek.
  5. Piecz w temperaturze 180 stopni aż będzie złociste.
Komentarz do przepisu
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj
Dodaj komentarz